Ispanak ye ülseri bitir

Midede oluşan yaralar milyonlarca insanı etkiliyor. Ülserle yaşayabilmek için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Uzmanların ilk tercihi ise ıspanak gibi lifli sebzeler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2013 Güncelleme 25 Şubat 2013, 00:00
Ispanak ye ülseri bitir

İÇİNDEKİLER

Ülser mide zarında ve dokusunda meydana gelen tahriş olmaya açık iltihaplı yaralardır. Genel olarak strese bağlı mide rahatsızlıklarından bir tanesidir. Milyonlarca insanı etkileyen ülser tedavisinde doktorunuzun önereceği ilaçların yanı sıra beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Ülser belirtileri tükettiğiniz gıdalara göre artabilir ya da iyileşebilir. Mide ülseri için uzmanlar K vitamini bakımından zengin gıdaları, antioksidan meyveleri, sebzeleri ve lif bakımından zengin olan besinleri öneriyorlar.

MEYAN KÖKÜ
İltihaplanmayı önleyen bitkisel ilaçlarla bakterilerin çoğalması engellenir. Dokuların kanlanması sağlanır ve yaraların iyileşmesi hızlandırılır.

ELMA
Antioksidan zengini elma aynı zamanda flavanoidler sayesinde ülser oluşumundan sorumlu olan Helicobacter pylori isimli bakterisinin çoğalmasını ve yayılmasını engeller.

LİFLİ GIDALAR
Çavdar ve tam tahıllı ekmekler hem lif hem de K vitamini zenginidir. Sindirimde salgılanan asidi kontrol edip yaraların tahriş olmasını engeller.

YEŞİL SEBZELER
Lahana, ıspanak, kuşkonmaz gibi bitkiler K vitaminini en çok ihtiva eden gıdalardır. Bu gıdalar açık yaranın kanamasını önlediği gibi yaraların bulunduğu mide zarını iyileştirici özellikler taşır.

SOĞAN - SARIMSAK
Flavonoid içeren besinler mide ülseri önlemeye ve yaraların iyileşmesine yardım eder. En çok soğan ve sarımsak da bulunurlar. Mide zarının zayıflamasını ve ülserin genişlemesini önler.

PAPATYA ÇAYI
Papatya çiçeği antiseptik özelliği ile hastalığın ilerlemesini engeller ve önemli bir iyileşme desteği sağlar.

YASAK OLAN BESİNLER
Alkollü içecekler, hazır meyve suyu, çay, kahve, kakao, boza, limonata, kola, gazoz, yağda kızartılmış yumurta, kurubaklagiller, hazır çorbalar, et suyuyla yapılan çorbalar, kızartmalar, baharatlar, ketçap, salça, turşu, hardal, salamura gıdalar, sosis, sucuk, salam, margarin