Diyabetin altın kuralları

Şeker hastalığına karşı doğru yaşam tarzı benimsenirse, diyabetin etkileri hissedilmez. Bunun için ilk hedef şekeri yükseltmemektir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2013 Güncelleme 24 Şubat 2013, 00:00
Diyabetin altın kuralları

İÇİNDEKİLER

Teyzemin şekeri vardı. Ölene kadar çok çekti. Benim başıma da gelir mi?
Daha yolun başındasın. Diyabet hastalığı, denilenleri yaparsan "Bir Yaşam Şekli" olarak kabul edilir. Yeter ki günlük hayatını hastalığa uygun olarak yeniden düzenle. Kilo alma. Hemen bir diyet uzmanı bul. 6 porsiyon beslenme yap. 3 ara öğün 3 ana öğün olsun. Doğal beslen. Hazır gıdadan sakın. Şeker ve şekerli gıdalardan sakın. Günde 1 çay kaşığı tuzdan fazlasını kullanma. Günde en az 1 saat hareket et. Sigara ve alkol yasak. Şeker tedavisinin bir numaralı amacı "Şekeri düşürmek değil, şekeri yükseltmemektir."

Pankreas kanserlerini sık sık duymaya başladık. Tedavisi mümkün değil mi?
Erken tanıyabilirsek tedavi şansımız var. Hücre şeklindeyken ya da çok küçükken yakalayamıyoruz. Belirti verdiğinde ise çok büyük bir kitle oluşmuş ve lenf bezlerine yayılmış olabiliyor. Yani ileri evrede oluyor ve kötü seyrediyor. İleri evre hastalıklarda ışın ve kemoterapi ile daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Yayılmış kanserlerde bile etkili tedavi şekilleri var.

Arkadaşlarım sigara içiyor. Yanında duranlara da çocuk olurken zarar verirmiş. Ne zarar verebilir ki?
Sigara içenlerin yanındakiler "pasif içici" dediğimiz keyif almadan zarar görenlerdir. Maalesef gebelik ve kadın sağlığına olumsuz etkileri ispatlanmış halde. Sigara içimi gebe kalma süresini uzatabilir, kısırlık yapabilir, düşük, erken menopoz, erken doğum, yumurta azalması, mesane ve rahim ağzı kanseri gibi risk faktörlerine neden olabilir.

17 yaşında ve şişmanım. Ailede herkes şişman. Gene de zarar verir mi?
Evet verir. Beden taşıyabileceğinden fazla yükle dolaşırsa kas, kemik ve eklemler erken aşınır. Kireçlenmeler, bel boyun fıtıkları, kırıklar ortaya çıkar. Kalp-damar hastalıkları, Şeker hastalığı, çarpıntı sık görülür.