Günde 10 bardak su anne sütünü artırır

Hayat kaynağı su; bebeklerin de karnını doyuruyor! Sütünü artırmak isteyen annelerin şekerli gıdalardan kaçınıp, günde en az 8-10 bardak su içmesi anne sütünü artırıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2013 Güncelleme 15 Şubat 2013, 00:00
Günde 10 bardak su anne sütünü artırır

İÇİNDEKİLER

3 aylık bebeğim var. Emziriyorum. Nasıl besleneyim?
Düzenli öğünlerle beslen az az sık sık ye. Şekerli gıda sütünü arttırmaz. Bilinen en iyi süt arttırıcı madde sudur. En az 8-10 bardak su iç. Eğer, bebeğin aldığın gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kal. Kesin kanıtlanmış olmasa da; lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta. Bebekte gaz sancısını arttırabilir. Takip et. İdrar yapma ihtiyacını erteleme.

TÜP BAĞLATMAK NE DEMEK?
8 yıllık evliyim. 3 çocuğumuz var. Eşim doğum kontrol hapı kullanınca kusmaları oluyor. 'Tüpleri bağlatalım' dedi. Ne tüpünden bahsetti anlamadım. Tüp bağlatmak ne demek?
Çocuk olması için kadının yumurtasının rahime gelmesi gerekli. Yumurtanın geldiği kanala tüp deniyor. Ameliyatla bu tüpler bağlanır. O zaman yumurta rahime gelemez. Erkeğin spermi rahime ulaşsa da yumurta olmayınca gebelik olmaz. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder. Gebelik ihtimali çok nadirdir.

Tansiyonum yükseliyor. Doktorum akşam içmem için yeni bir tansiyon ilacı verdi. 'Prostata da iyi gelir' dedi. Akşam alınca bayıldım. Acile kaldırmışlar. Hangi doktora gideyim?
Tansiyon ilaç ayarlamaları takip gerektirir. Bahsettiğin ilaç grubu etkili bir ilaç grubudur. Yalnız ilk alındığında yatar halde alınması genelde tavsiye edilir. Sen mi duymadın, doktorun mu söylemedi, yoksa eczanede mi gerekli açıklama yapılmadı muallak. Ancak ihtimali yan etki gerçek olmuş. Her şeye rağmen İlaç yazılırken, alınırken yetkililere ayrıntıları sorun. Sorarken de dinleyin. Şimdi tansiyonlarını ölç. Sabah akşam liste yap. 16/10'u geçerse kullandığın dilaltı ilacını doktoruna yazdır. Yanında bulunsun. Bir iç hastalıkları uzmanına git.

Daha önce karın ağrım oldu. Ultrasonda 'pankreas kisti var' dediler. 'Karın ağrın gazından' dediler. Kontrole gittim. Hala duruyor. Hastalığım kötüleşir mi?
Pankreas kistleri çeşitlidir. Her kist kötüleşmez. Alkol kullanıyorsan kesinlikle BIRAK. Kolesterol ve yağların yüksekse hemen tedavi ettir. Beslenmen ilaçlar kadar kıymetli fayda sağlar. Stres-sıkıntı-evham yaparsan işler iyice karışır. Daha çok basit kistler görürüz. Öncelikle ultrason ve gerekirse farklı görüntülemeler yaptırmalısın. Gastroenteroloji uzmanı-iç hastalıkları uzmanı ve genel cerrahi uzmanı bir arada değerlendirir.

İSHALİM KESİLMİYOR...
İshalim 3 aydır devam ediyor. Doktor 'Çölyak hastalığı olabilir' dedi. Perhiz listesi verdi. İlaç kullanmayayım mı? Bu hastalıkta bağırsaklarda besin maddelerinin sindirimi, emilimi bozulur. Buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta da bulunan bir protein olan 'gluten'e karşı hassasiyet gösterirler. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince barsakların iç yüzeyini örten hücrelerden oluşmuş olan ve 'mukoza' diye adlandırılan kısımda bozulma olur. İshalle kilo kaybı olur. Esas tedavi diyet uygulamasıdır. İleri tetkik için gastroenteroloji uzmanına görün.

'TUZLU YEME'
Tansiyonum çok yüksek. İlaç alıyorum. Yine de 12/8 olmuyor. Maden suyunun zararı olur mu?
Özellikle tuzlu beslenme, içinde tuz olan maden suyu gibi içeceklerden yoğun beslenmeyi önermiyoruz. Yediğimiz gıdalarda, hazır ambalajlı gıdalarda fazlasıyla tuz var. Fazla tuzlu beslenmede tansiyon etkilenir. Sıvı artar. Damar sertliği ilerler. İlaç ayarlaması için doktorunla tekrar görüş. Tansiyon listesi tut. İlaç etkisine göre tedavi yeniden düzenlenebilir.

56 yaşındayım. Şikayetim yok. Sürekli aspirin alıyorum. Faydalı mı?
Her türlü ilaç yan etki riskleri ile verilir. Doktorun tarafından tavsiye edildiyse kullanmaya devam et. Ama unutma yan etki ihtimalleri de var. Düzenli beslen. İyi uyu. Gerilme yeter. Günde en az 8-10 bardak su iç.

DİYABETLE ŞEKER AYRIMI
Babama doktor 'şeker hastasısın' dedi. Diğer doktor 'diyabetsin' dedi. Aynı şey mi? Diabetes mellitus latince kökenli bir isimdir. diabetes = akıp giden; mellitus=ballı idrar anlamındadır. Diabetes Mellitus, akıp giden ballı idrar anlamındadır. Hipokrat zamanında bu hastaların sık idrara çıktığı, idrarlarına sineklerin çok konduğu, zayıfladıkları fark edilmiş. O zaman bu isim konulmuş. Bu zamanda şeker hastalığı ismiyle anılır olmuş.

Hem şişmanım hem de annem ve babam şeker hastası. Ben de kesin şeker hastası olur muyum? Nasıl tahlil yaptırmalıyım?
En azından mevcut durumu gösteren, "şeker yükleme testi" yaptırın. Kan şekeri ölçümleri yaygın uygulama olarak açken yapılır. Açken normal seviyelerde olan kan şekeri yemek sonrası şeker hastalığı, yani diyabet tanısı koyduracak kadar yüksek çıkabilir. Erken tanı bu şekilde konulabilir. Yaygın olarak kullanılan adıyla "Gizli Şeker Hastalığı" denilen bu durum erken tedbir açısından oldukça önemlidir. Tabi hareket edersen, düzenli beslenirsen ve bol su içersen durum başka. O zaman hastalığa yakalanma riskinde azalabilir.

Çay çok içiyorum yeşil çay iç dediler. Ne farkı var?
Hiçbir farkı yok. Hepsi bildiğin çay. Ancak yeşil çay, çay bitkisinin ilk üç yaprağından yapılıyor. Hazırlanması farklı. Bu şekilde sahip olduğu maddeler ve faydaları farklı. Şişmanlık, bağırsak düzensizliği, anti oksidan, kolesterol düzenleyici etkisi gibi etkileri

REFLÜDEN KURTULMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Banka müdürüyüm. Ekşime yanmalardan kurtulamadım. Bir sürü doktora gittim.
Endoskopi yaptırdım. Reflüm geçmedi. Daha kime gidebilirim ki?
Önce kendine gidebilirsin. Kendinden yardım alamazsan kimseden yardım alamazsın. Reflü alışkanlık hastalığıdır.
Doktor tanı koyar. Öneride bulunur. İlaç kullansan da gereken yaşam şekli değişikliklerini yapmazsan şikayetler tekrarlar. Önce yemek yemeğe zaman ayır.
Hangi gıdaların yakınmaları arttırdığını tespit et. O gıdaları alma. Tek oturuşta aşırı miktarda yemek yeme. Az ve sık ye.
Lokmayı iyi çiğne. Aşırı sıcak-soğukbaharatlı- yağlı yemek yeme. Yemek sonrası hemen uykuya yatma. Yatmadan en az 2 saat önce son öğün olarak meyve ve su alımı yap. Yağlı-baharatlı yiyecekler, alkol ve çikolata yeme.

TEMBELLİK YAPMA ÇAYI ŞEKERSİZ İÇ...
Zayıflamaya çalışıyorum. 'Şeker kullanma' dediler. Çayı şekersiz içemem. Onun yerine ilaç verseniz olmaz mı?
Olmaz. Günde 5 ince belli bardakla çay içsen; her birine 1 küp şeker koysan 1 yılda 36500 kalori, yani 5 kilo alırsın. Çay kabızlık yapar. Kilo veremezsin.
İlaçla uğraşma. Kendine güven.
Tembellik yapma...