Prostata çare domates

Prostat kanseri tüm erkekleri tehdit ediyor. Ama özellikle 50 yaş üstünde çok görülüyor. Bu rahatsızlığın en iyi doğal ilaçları ise kabak çekirdeği ve domates

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2013 Güncelleme 14 Şubat 2013, 02:21
Prostata çare domates

İÇİNDEKİLER

Prostat erkeklerde meninin yapımından sorumlu bezdir. Bu bezde ortaya çıkan kansere prostat kanseri denir. 50 yaşın üstündeki erkeklerde en çok öldüren kanser türüdür. 65-75 yaş arasında görülme ihtimali en fazladır ve yaşlı erkeklerin hastalığı diye de bilinir. Belirti vermeyen türü daha yaygındır ve 75 yaşından sonra bu türün görülme sıklığı yüzde 50'nin üzerindedir. Tedavisi cerrahidir. Kanser tanısı nedeniyle kemoterapi ve ışın tedavisi de gerektirebilir. Ama sağlıklı bir beslenme prostat kanserinin oluşumunu önleyeceği gibi oluşan kanserin gelişimini de yavaşlatabilir. Uzmanlar ve yapılan araştırmalar şu besinlerin prostat kanserine iyi geldiğini söylüyor...

DOMATES
Prostat kanserinin en bilindik ilacıdır. On binlerce yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin yüzde 26 oranında azaldığı gözlemlendi. Araştırmalara göre haftada 10 porsiyondan fazla domates ve domates suyu tüketenlerde USİ prostat kanseri riski yüzde 50 oranında azalıyor.

KIRMIZI BiBER
İçerdiği antioksidanlar sadece prostat değil tüm kanser türlerine karşı koruyucudur.

KAHVE:
On binlerce erkek üzerinde yapılan araştırmalar kahve tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Günde ortalama 2-3 bardak kahve içen kişilerde prostat kanseri görülme oranı yüzde 20 daha düşük oluyor.

SOYA FASULYESi:
Vücudumuzdaki estrojene benzer bir madde olan phytoestrogen bitkisel maddesini içerir. Prostat kanserine yol açan PSA seviyelerini düşürdüğü ve soya tüketimi yüksek toplumlarda prostat kanserinin az görüldüğü kanıtlanmıştır.

YEŞiL ÇAY:
Özellikle polyphenollerden zengindir. Bu maddenin kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı, ayrıca yeşil çayın kanser hücrelerinin saldırganlığını arttıran polyamin maddesini azalttığı araştırmalarda kanıtlanmıştır.

KABAK ÇEKiRDEĞi:
Kabak çekirdeğinde bulunan yağ, taşıdığı özel sterollerden dolayı prostat kanserine iyi geliyor. Uzmanlar her gün bir avuç öneriyor.

MANTAR:
Selenyum, prostat kanserine en iyi gelen takviyelerdendir. Bolca selenyum içeren mantarlar da tümör büyümesini engeller.

RiSK FAKTÖRLERi

AİLESEL YATKINLIK:
Birinci dereceden akrabalarında prostat kanseri olanların, prostat kanseri riski 2 kattan daha fazla artıyor.

HORMONLAR: Erkeklik hormonlarının fazla olması da prostat kanserine yakalanmayı tetikliyor.

BESLENME: Fazla oranda katı yağ tüketimi prostat kanseri riskini artırıyor.

CİNSEL AKTİVİTE: Sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayat sürenlerde prostat kanseri riski düşüyor.

İYİ HUYLU BÜYÜME: İyi huylu prostat büyümesi olanlar mutlaka düzenli olarak kontrol yaptırmalı.