Kalpgiller

Kolesterol düzeyi, kalp sağlığını etkiliyor. Beslenme şekli ise hayati önem taşıyor. Haftada 3 kez kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2013 Güncelleme 08 Şubat 2013, 00:00
Kalpgiller

İÇİNDEKİLER

Herkesin korkulu rüyası olan kolesterolün dengede tutulması, beslenmeden geçiyor. Kolesterol vücudun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Et-süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunur. Meyve, sebze ve tahıllarda ise bulunmaz. Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir. Kolesterol düzeyini dengede tutup, kalbi koruyan besinler ise şunlar:
Baklagiller: Baklagiller yani kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi besinlerde bulunan çözünür lifler, kötü huylu kolesterol olarak anılan LDL'nin düşmesine yardımcı oluyor. Haftada 3 kez kurubaklagil tüketilmelidir.
Avokado: Avokadoda iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükselten, LDL'nin düşmesine yardımcı olan tek doymamış yağ asitleri bulunur. Günde 1 tane yenilmelidir.
Çikolata: Günde 30 gram bitter çikolata, kötü huylu kolesterolü düşürür.
Balık: Kalp hastalığı riskini azaltıyor.
Fındık: Her gün bir avuç fındık, kötü kolesterol (LDL) oranını düşürüyor, HDL gibi iyi kolesterolü de yükseltiyor. Fındık, damarları koruyan E vitamini içeriyor.
Fasulye: Kuru fasulye, damarı tıkayan maddelere etki yapıyor.
Ispanak: Kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Kan basıncını düşürür.
Domates: Antioksidan özelliği nedeniyle damarları serbest radikal hasarından korur.
Sarımsak: Kanın pıhtılaşmasını azaltır. Kötü kolesterolü düşürerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlar.
Soğan: Kolesterolün oksitlenip damar duvarlarına zarar vermesini engeller.
Elma: Kalp hastalıklarından koruyor. Kolesterolün damarlardan geçmesini önlüyor.