Tansiyonum bazen normal bazen yüksek çıkıyor. Yanlış mı ölçüyorum?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2013 Güncelleme 06 Şubat 2013, 01:46
Tansiyonum bazen normal bazen yüksek çıkıyor. Yanlış mı ölçüyorum?

İÇİNDEKİLER

Tansiyon gün içi, farklı günler, aylar ve mevsimlerde değişiklikler gösterebilir. Önemli olan kolunu kalp hizasında tut. Oturarak birkaç dakikalık istirahatten sonra sabah veya akşam ölçüm yap. Sık ölçümden kaç. İlaç almadan önce yap. Ölçümden yarım saat önce kafeinli gıda alımı, fazla hareket, heyecan, üzüntü, çok açlık-tokluk tansiyon ölçümünü etkiler.

* 66 yaşındayım. Prostatım var. Kum da döküyordum. Kum, prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, uroloji uzmanı muayenesi gerekir. İnsanlar genelde uzman muayenesinden kaçınır. Sen kaçınma.

* Meme kanseri için aldığım ilaçlar ishal yaptı. Kardeşimin de ilaçları var. Ondan alayım mı?
Hayır. Kullanma. Herkesin ilacı kendine. Sana has özellikler nedeni ile bedenin hastalıktan farklı etkilenebilir. Önce doktora. İshal nedenini bulmak gerekir. Aynı anda başlasa da aynı mikropla olmama ihtimali var. Tansiyonun normalse, ishalde kan sümük yoksa, ishalde en önemli kural kaybedilen kadar sıvı ve tuzu bedene kaymaktır.

* Arkadaşım Hepatit B olmuş. Korkuyorum. Ben de olur muyum?
Önce tahlillerine baktır. Karaciğer testleri, hepatit testleri gerekir. Bunları da tabi ki doktor isteyeceğinden aile hekimine veya iç hastalıkları uzmanına git. Hepatit kolay bulaşabilir. Kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı, karaciğer bölgesinde hassasiyet gibi şikâyetler olabilir. Eğer sende Hepatit B tespit edilirse birlikte yaşadığın kişilerin testlerini de yaptır.

* Çocuğumuz olmadı. Doktor FSH testi istedi. Kadın hormonuymuş. Yanlışlık olmasın?
FSH sadece kadınlarda ölçülmez. Erkeklerde FSH ve LH denilen hormonlar vardır. Sperm sayısı azsa, testosteron testi düşük çıktıysa ürolog bu tahlili istemiş olabilir. Erkeklerde FSH testisleri sperm üretmek üzere uyarır. Erkek üretkenliği için de bu hormon düzeyleri önem taşımaktadır. Kadınlarda ise FSH hormonu yumurta oluşturmak üzere uyarır. Yani yanlışlık yok gibi görünüyor.

* Çok kiloluyum. Arkadaşlarım obez diye dalga geçiyorlar. Obez ne demek?
Şişman anlamına gelen 'Obese' sözcüğü 'Obesus' sözcüğünden gelmiştir. 'Çok yemek yiyen' manasındadır. Çok yemek yiyip, çok hareket edenlerde aşırı yağ depolanmayabilir. Yani her çok yemek yiyen şişman olmayabilir. Zayıflamaya devam. Arkadaşlarına bu yazıyı okut. Sonra da "Öğrenip de gelin" de. Biraz da onlar düşünsün.