Meme kanserine portakal

Folik asit, kadınların hayatını kurtarıyor. Portakal başta olmak üzere fındık, ceviz ve fasulye gibi yiyecekler meme kanseri riskini önemli oranda düşürüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Şubat 2013 Güncelleme 05 Şubat 2013, 00:04
Meme kanserine portakal

İÇİNDEKİLER

Kanserden korunmak için yapılacakları sıralarken, doğru bilinen yanlışların da altını çizen Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, önemli bilgiler verdi. İşte Çelik'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
*Folik asit çok önemli: Bir çok sebze ve meyvede bulunan folik asit eksikliği, meme ve kolon kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle B vitamini olan folik asitin meyve ve sebzelerden doğal yolla temin edilmesi gerekiyor. Folik asit portakal, brokoli, fındık, ceviz, yumurta sarısı ve fasülye gibi yiyeceklerde bulunuyor.
*Kalsiyuma dikkat: Yapılan araştırmalar yüksek kalsiyum içeren yiyeceklerin kolon kanserini azalttığı yönündedir. Ancak dışarıdan ilave olarak alınan yüksek doz kalsiyumun kötü seyirli prostat kanseriyle ilişkili olduğu saptandı. Bu nedenle hem erkek hem de kadınlar kalsiyum alırken dozuna dikkat etmeli. 19-50 yaş arasındaki kişiler günde bin miligram, 50 yaşın üstündekiler ise günde bin 200 miligram kalsiyum alabilir. Kalsiyum ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden alanlar ise yağsız ve düşük yağ içeren süt ürünleri tercih etmeli.
*Vejetaryen beslenme: Vejetaryen beslenmenin pek çok sağlıklı yönü vardır ancak bu diyetin kanserden korunma yönünde özel bir yararı olduğu söylenemez. Vejetaryen diyetler içerik olarak farklılıklar göstermekle birlikte hiçbiri kırmızı eti içermez. Eğer gerekli kaloriyi sağlayacak şekilde planlanırsa vejetaryen diyetler sağlıklı olabilir. Tüm hayvan ürünlerini kısıtlayan vejetaryen diyetlerde vitamin B12 ve demir takviye edilmelidir. Aşını *A vitamini akciğere zarar: Vitamin A, bitkilerdeki beta-karotenden ya da hayvansal ürünlerden elde edilir. Vitamin A takviyesinin kanser riskini azaltmadığı bilakis yüksek doz takviyenin akciğer kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. C vitamini hastalığı önlemez: Birçok meyve ve sebzede kullanılan kanser riskini azalttığı belirtilen C vitamininin kanseri önlediği kanıtlanmamıştır.
*Sarımsak kanseri önlemez: Kolesterolü düşürdüğü bilinen sarımsağın kanseri önlediği söylentileri mevcuttur. Ancak bilimsel araştırmalarda sarımsağın kanseri önleyici etkisi bulunmamıştır.

YARIN: HANGİ BESİNLER ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN KORUR

Hüsniye ORAL