Sarımsakta yok yok!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2013 Güncelleme 02 Şubat 2013, 03:30
Sarımsakta yok yok!

İÇİNDEKİLER

Tansiyonu düşüren, kan pıhtılaşmasını azaltan, kötü LDL kolesterolünü düşüren, bazı mide kanserlerini önleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik bulunuyor. "Allicin" denilen madde, bakteri gelişimini önlüyor. Sarımsak kansere karşı da koruyucu etki gösteriyor.

Patates şekeri düşürür
Yağda kızartılmadığı sürece kilo aldırmayan patates, vitaminini kabuğunun hemen altında bulunduruyor. Bu yüzden patatesi derin soymamak gerekiyor. Patates, şişmanlar ve şeker hastaları için oldukça iyi bir gıda. Uzmanlar, şeker hastalarının ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söylüyor.

Soğanda antibiyotik etkisi
Soğanda bol miktarda A, B ve C vitamini, fosfor, iyot, silis, kükürt gibi maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunuyor. Soğan, kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği, sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklara fayda sağlıyor.

Havucun yeri bir başka
Kan yapıcı, ishal kesici, mide ve bağırsağın yakın dostu, karaciğeri kuvvetlendirici özelliği olan havucun bir benzeri yok. Mide ve bağırsak kanamalarında da havuç suyunun çok faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar, içerdiği A vitamini ile havucun kalp-damar hastalıklarına da iyi geldiğini ifade ediyor.

Salatalık güzelleştiriyor
Kanı temizleyen, karaciğer-böbrekleri çalıştırarak idrar söktüren salatalık, ter bezlerini çalıştırıyor, cilde taze ve pürüzsüz bir görüntü veriyor. Salatalığın kendisi veya suyunun, cildi tonik kadar iyi temizlediğini söyleyen uzmanlar, kadınlara tavsiyede bulunuyor.

Turp her derde deva
Bol C vitamini, iyot ve kükürt içeren turp, karaciğeri ve mideyi çalıştırıyor, böbrekteki kum-taşı döküyor, bronşlara iyi geliyor. Ayrıca dalak şişliğini giderip, bağırsakları dezenfekte ederek kabızlığı önlüyor. Akşam yenilen turp uykusuzluğu da iyi geliyor.

Roka cinsel gücü artırıyor
P ve K vitaminleri içeren roka; karaciğer dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, cinsel gücü arttıran bir yeşillik. Uzmanlar, rokanın, tadı ve asitleri ile mideyi çalıştırdığını, iştahı açtığını, böbreklere iyi geldiğini, idrar söktürdüğünü ve karında toplanan suyu boşalttığını belirtiyor.

Grip olan tere yesin...
Başta C vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral içeren tere; karaciğer, böbrek ve bronşları çalıştırıyor, gribi geçiriyor, şekeri düşürüyor, kansızlığı gideriyor. İştahsızlık çekenlere de iyi geldiği belirtilen tere, bol demiri ile kanı tazeliyor, kansere karşı koruyor.

Şalgam idrar söktürüyor
Taş ve kum döktüp, bronşları boşaltan şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse birçok hastalığa şifa oluyor. Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor.