Doğru beslenin soğuktan korunun

Kışla beraber hastalıkların kapısı da ardına kadar açılıyor. Bol sebze, kuru yemiş ve sıcacık bitki çayları ise soğuk havanın en önemli ilaçları

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Aralık 2012 Güncelleme 24 Aralık 2012, 00:30
Doğru beslenin soğuktan korunun

İÇİNDEKİLER

Kış mevsiminin kendini iyice hissettirmeye başladığı bugünlerde, yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması açısından daha da önem taşıyor. Kış mevsimi nedeniyle insanlar kapalı mekanlarda sıkışıp kalıyor, hareket etme ve aktivitede bulunma oranları düşüyor. Soğuk havalardan dolayı vücudun ısısını koruyabilmek için daha fazla enerjiye gerekiyor. Tüm bu sebepler kış beslenmesini daha da önemli kılıyor.

ENERJİ İHTİYACI:
Soğuk havalarda enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kuru incir, kayısı, fıstık, badem, ceviz gibi yiyecekler en iyisidir. Bunların yanında tahin ve pekmez ile bal da bol enerji sağlayan sağlıklı ve iç ısıtan besinlerdir.

SİNDİRİM:
Kış
döneminde azalan hareketsizliğe bağlı olarak sindirim, hazımsızlık ve kabızlık artıyor. Bol lifli yeşil sebzeler ile kepek ve tahıllı gıdalar sindirim kolaylığı sağlıyor.

C VİTAMİNİ:
KIŞ meyveleri diyince akla hemen C vitamini ve dolayısıyla mandalina, portakal, limon gibi meyveler geliyor. Unutmamalı ki C vitamini ayrıca kivi, maydanoz ve biberde de bol miktarda var. Her gün bolca yenilmeli.

BAĞIŞIKLIK:
Soğuk havalar, hareketsizlik ve salgınlar en çok bağışıklık sistemini vuruyor. Kolayca yatağa düşmemek için kırmızı et, süt ürünleri ile omega 3 zengini balığı sofradan eksik etmemek gerekiyor. Kuru baklagiller de bağşıklık sisteminin
koruyucularından.

SIVI TÜKETİMİ
Kış döneminde sıvı alımında da azalmalar yaşanıyor. Eksik sıvı ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Taze meyve sularının yanı sıra ıhlamur, ada çayı, zencefil çayı, tarçın gibi bitkisel içecekler adeta sağlık saçıyor.