Ağrı deyip geçmeyin

Eğer göğsünüzde başlayan ağrı, ilaçlar veya dinlenerek geçmiyorsa kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurun...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2012 Güncelleme 02 Şubat 2012, 00:00

İÇİNDEKİLER

Göğüs ağrısı önemli bir şikâyettir. Göğüs ağrısı göğüs ortasındaysa, 20 dakikadan fazla (hatta saatlerce) sürüyorsa, dinlenme ya da ilaçlarla geçmiyorsa, şiddetli ve künt vasıftaysa, sıkıştıran, ağırlık, baskı yapıcı tarzdaysa, göğüste daralma hissi uyandırıyorsa, "Göğsüme taş koymuşlar sanki" dedirtiyorsa, beraberinde sıklıkla soğuk terleme ve ölüm korkusu da varsa ihmal etmeyin. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Hareket edemeyecek durumdaysanız 112 Acil'i arayın. Kalp krizi tanısı nasıl konur? Göğüs ağrısı şikâyetiyle acile başvuran hastanın önce ilk muayenesi yapılır. Hastanın ağrı özellikleri, hastalıkları, kullandığı ilaçlar öğrenilir. Muayene bulgularının gerektirdiği ilk uygulamalar yapılırken mutlaka Elektro Kardio Grafi (EKG) çekilir. Kalp krizine yönelik kan testleri alınır. Kalp krizi geçirenlerin kanında bazı maddeler yükselebilir. Bulgular bir arada değerlendirilir.
Kalp krizi kanaati gelişirse yoğun gözleme alınır. Kalbin ultrason görüntülemesi olan Ekokardiografi çekilebilir.
Kalp krizinde kalpteki hasarın büyüklüğünü nasıl anlarız?
Bazı testleri yapmamız gerekir.
Elektrokardiyogram (EKG), Ekokardiyografi, Koroner anjiyografi, Nükleer ventrikülografi (MUGA veya RNV) testleri yapılabilir. Kalp krizi sonrası bozulan kısmın büyüklüğü çok önemlidir. Kalp yetersizliğinin derecesini bozulan kısım belirler. Kalp krizinin erken tanınması neden önemlidir? Erken tanı çok önemlidir. Çünkü bozulan genel durum hemen düzeltilmezse, tıkanan ya da daralan damar hemen açılamazsa kalıcı hasar büyüyebilir.
Hayati risk artabilir. Zaman geçtikçe kalp yetmezliğinden ve özellikle ritim bozukluklarından hayatta kalma olasılığı azalabilir. Harap olan kalp kası miktarı artabilir. Harap olan kalp kasının telafisi yoktur. Canlılığını yitiren kalp kası hücreleri, bir daha asla normal fonksiyon görmez.
Kalp krizinde "Zaman=Kalp kası" demektir.