Azı karar çoğu zarar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2012 Güncelleme 27 Ocak 2012, 00:00
Azı karar çoğu zarar

İÇİNDEKİLER

Siyah Çay
Ç
ay, lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra, tedavi edici etkisi ile ön plana çıkıyor. Güçlü antioksidan etkisi bilimsel olarak kanıtlanan flavonoidler çayda bulunuyor. Çay; kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Çayın faydalarının yanı sıra bazı kişilerin çaydan kaçınmaları gerekiyor.
Çaydan uzak durması gerekenler;
Demir düzeyi düşük olanlar,
Hamileler,
Bebekler,
Çocuk ve ergenlerin yemeklerle birlikte çay içmemeleri öneriliyor. Çünkü çay, demir eksikliği yaşayan kişilerde demir emilimini hızlandırıcı etkisi nedeniyle olumsuz sonuçlara neden olabiliyor.
Yemekler ile çay arasında en az 1 saat fark olması, çayın demir emilimi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabiliyor. Kalp hastalarının da günde 2-3 fincan açık çaydan fazla tüketmesi çarpıntıya yol açabiliyor. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerin, günde 5- 6 fincan çay tüketmesinin sağlık üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi bulunmuyor.

SIRRI TOHUMLARINDA
Anason çayının sırrı bitkinin tohumlarında saklı... Bu küçük tohumlar; hazımsızlık sorunundan, spazm gidermeye, adet kramplarından boğaz enfeksiyonlarına kadar pek çok rahatsızlıkla önemli rol oynuyor. Anason çayının solunum sistemi rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı şikayetlerinde ve ağız- boğaz enfeksiyonlarında doktorun verdiği tedaviye ek olarak yardımcı etkisi bulunuyor. Ayrıca öksürük sorunu yaşayan kişilerin balgam sökmesinde etkili. Anason çayı bu faydalarının yanı sıra adet kramplarını azaltıyor ve uykusuzluk sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor. Anason çayının en önemli kullanım alanlarından biri de emziren anneler ve kolik sancısı yaşayan bebekler. Anason, emziren annelerin sütlerini artırıyor. Etken maddeleriyle süt ile bebeğe geçtiğinde bebeklerin gaz sancısı azalabiliyor.


HÜLYA GÜNSOY