Ziyafet kiloya dönmesin

Bayram sofralarında yenilen keyifli yemekler, enfes tatlılar ve etler size fazla kilo olarak dönebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2011 Güncelleme 06 Kasım 2011, 00:00
Ziyafet kiloya dönmesin

İÇİNDEKİLER

Bayramda beslenme düzeni değişir. Ancak alınabilecek bazı özel önlemler sayesinde Kurban Bayramı'nda kilonuzu korumak ve sağlık sorunu yaşamamak mümkün. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek adına özel önerilerde bulunuyor.
Bayramda öğün atlamamaya ve uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin.
Su besinlerin sindirimi için gereklidir. Günde 1.5 lt su için.
Sebze-meyve tüketiminizi azaltmayın.
Posadan zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin.
Ziyaretlere aç karnına gitmeyin.
Hamurlu, şerbetli tatlılardan uzak durun. Sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin.
Etleri kızartmak yerine buğulama yöntemini kullanının.
Etlerin yanında özellikle C vitamininden zengin olan maydanoz, sivri biber, domates, mevsim yeşillikleri gibi besinleri bolca yiyin.
Eti, ızgarada, fırında veya sebzelerle birlikte pişirin. Izgara ve mangal yaparken et ve ateş arasındaki mesafenin 25cm'den az olmaması gerekiyor. Çünkü etin yanması, kanserojen madde oluşumuna neden oluyor.
Kalp-damar hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyonu, diyabeti olan bireyler bayram süresince kırmızı eti en fazla 2 öğünde 100 gram tüketebilirler. Bunu da haşlama veya sebze yemeği olarak tercih etmelidirler.

KAHVALTI
2 dilim esmer ekmek, 2 çeşit az yağlı peynir ( 60gram ) 5 adet zeytin, domates, salatalık, maydanoz, sivri biber 1 porsiyon taze veya kuru meyve 2 tam ceviz içi

ÖĞLE
1 tabak etli veya zeytinyağlı sebze yemeği 1 kase kaymaksız yoğurt 2 dilim esmer ekmek veya 6 çorba kaşığı bulgur pilavı ve salata
Ara Öğün // (Ziyaret)
1 ince dilim peynirli börek ve1 bardak ayran veya 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt

AKŞAM
3-4 adet ızgara köfte veya 2 adet etli-az bulgurlu biber dolma 4 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği Yarım kase kaymaksız yoğurt veya 1 kase cacık 2 dilim esmer ekmek Bol yeşil salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon, sirke, balzemik olabilir )

AKŞAM YEMEĞİNDEN 2 SAAT SONRA
2 porsiyon meyve veya sütlü tatlı...


Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak