Gerçek açlık

Yeterli besin almadığınızda gerçek açlık hissi ortaya çıkar. Önemli olansa çok yemek değil; dengeli beslenmektir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2011 Güncelleme 03 Haziran 2011, 00:00
Gerçek açlık

İÇİNDEKİLER

Açlık duygusu, sizi hayatta tutar. Bir de gerçek açlık vardır. Yeterli besin almadığınızda olur. Yemekten birkaç saat sonra acıkmaya başlarsınız. Bu vücudunuzun ihtiyaçlarını yerine koymadığınız içindir. Karnınızın doyması, midenizin tıka basa dolması vücudunuzun doyduğu anlamına gelmez. Protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra vücudun ihtiyacı olan mineraller, antioksidanlar, vitaminler ve fitokimyasallar da önemlidir. Bunların eksikliğinde açlık duygunuzu kontrol edemezsiniz.

HER ŞEYDEN TÜKETİN
Bilimsel olarak insanın hayatını uzattığı kanıtlanmış tek bir gerçek vardır; daha düşük kalorili yemek... Ancak bu vücutta herhangi bir besin maddesinin eksikliğine yol açıyorsa o zaman bu yararını göstermeyebilir. Yani yedikleriniz hem düşük kalorili olacak, hem de vücudunuzun bütün ihtiyaçlarını karşılayacak. Anlayacağınız sebzeleri, meyveleri, kuruyemişleri, zeytini, çeşit çeşit yenilebilir otları doğanın, toprağın bize verdiği her şeyi yememiz gerekiyor. Hem de doğanın verdiği haliyle, herhangi bir işlem görmeden, paketlenmeden, son kullanma tarihi ile etiketlenmeden.

SEÇİMLERİMİZ YANLIŞ
O zaman ihtiyacımız olan her türlü keşfedilmiş, keşfedilmemiş tüm besinlerle, vitaminlerle, antioksidanlarla ve fitokimyasallarla vücudumuzu beslenmiş oluruz. Ancak o zaman gerçek açlık duygusuyla tanışabiliriz. Fazla yemenin kalp hastalıkları, yaşlılıkta başlayan şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, bazı kanserler gibi hastalıklar hep fazla kalorili, yanlış türde yemek seçimlerimiz ve hareket etmek üzere yaratılan bu bedeni hareketsiz bıraktığımız için başımıza geliyor. Günlük yediklerimizin çoğunu hayvansal yiyecekler ve tahıllar oluşturuyor. Açlığımızı dindirmek için bu yüksek kalorili yiyeceklerden çok miktarda yemek zorunda kalıyoruz. Oysa ki, bitkisel yiyecekler düşük kalorili ancak, onları da yüksek kalorili hale getiriyoruz. İnsan ömrünü uzatan tek şeyin ne olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum; Düşük kalorili beslenme…

KULAĞINIZA KÜPE!
Zeytinyağı faydalı diyerek gereğinden daha fazla kullanıyoruz. Zeytinyağı neden faydalı? Çünkü zeytinden elde ediliyor ve zeytin de çok faydalı bir besindir. İşlemden geçirilmiş her yiyecek maddesi gibi zeytinyağının da yararı gitmiştir. 1 yemek kaşığı yağ 120 kaloridir. Anlamadan aldığımız günde yüzlerce, ayda binlerce kalori en çok buradan gelir.

NURHAYAT GÜL