Pul pul dökülüyorlar

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde derileri kalınlaşıp balık pulu gibi olan 100 kişi güneşe çıkamıyor. Dünyada nadir görülen hastalığa çare Ege Üniversitesi'nden geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2010 Güncelleme 07 Eylül 2010, 00:00
Pul pul dökülüyorlar

İÇİNDEKİLER

Manisa'nın Turgutlu ilçesinin Çatalköprü ve Kayrak köylerinde yaşayanların derdi büyük. Köy sakinleri deri kalınlaşması ve terlemenin bozulmasına yol açan ve halk arasında 'balık pulu hastalığı' (lameller iktiyozis) olarak bilinen hastalıkla mücadele ediyor. Küçük yaşta ölümlerin de görüldüğü hastalık yüzünden vücut sıcaklıkları artan köylüler, güneşte de dolaşamıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı, kendilerine yapılan bir başvuru üzerine hastalığı araştırmaya başladı.

EGE MUTASYONU
Prof. Dr. Ferda Özkınay başkanlığında kurulan 5 kişilik ekip yaklaşık 5 ay boyunca çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Araştırma kapsamında köylerde yaşayan 26 kişinin gen haritası çıkartıldı ve DNA analizleri yapıldı. 100 kişiye yakın kişide deri hastalığına neden olan gen ve gende oluşan mutasyon (değişim) bulundu. Ekip, insanları dışarı çıkamaz hale getiren hastalığa neden olan gene 'Ege Mutasyonu' ismini verdi. Araştırma neticesinde hastalardaki spesifik bozukluğu ilk defa tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Ferda Özkınay, dünyada hastalığın bu kadar sık görüldüğü başka bir yer bulunmadığını söyledi. Kayrak Köyü Muhtarı Mevlüt Zeybek ise "Hastalığın neden meydana geldiğini tam olarak bilemiyoruz. Hastalığın 100 yıl öncesine dayandığını öğrendik. Gençlerimiz askere ve okula gittiklerinde dışlanma ile karşılanıyor. Bu durum bizi son derece üzüyor" dedi.

SÜREKLİ DIŞLANIYORLAR

Çatalköprü Köyü'nde yaşayan ve derihastalığına yakalanan Hamza Kömürcüoğlu,hastalığın iki çocuğunda da görüldüğünübelirtti. 15 yaşındaki Kenan Kömürcüoğlu iseinsanların kendilerini dışladığını söyledi.