Bu da "akıllı baston"

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Karşıyaka İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden Mücahit Kaymış, baston kullanan dedesinin yazın sıcaklıkta serinlemesi, gece ise karanlıkta daha rahat yürüyebilmesi için ''akıllı baston'' yaptı.

Giriş Tarihi 29 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 29 Haziran 2010, 14:35
Bu da akıllı baston

İÇİNDEKİLER

Ürettiği bastonu Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarında (METEF) sergileyen Kaymış, dedesinin sıcak havalarda ve akşamları dışarıya çıktığında sıkıntı yaşamasının kendisini üzdüğünü kaydetti. Bunun üzerine ''akıllı baston'' adını verdiği proje hazırladığını ifade eden Kaymış, şunları söyledi:

''Bastonun üzerine elektrik devresi kurdum ve üzerine küçük bir ampul ile pervane monte ettim. Bunu yaklaşık 3 gün içinde tamamladım. Dedem bu baston sayesinde sıcaklarda bunalmadan yürüyor, akşamları da önünü rahatlıkla görüyor. Artık mutluyum. Projemi gerçekleştirmemde arkadaşım Ahmet Aslan ile Fen ve Teknoloji Öğretmenim Emel Esen Tarhan bana destek verdi. Kendilerine teşekkür ediyorum.''

''TORUNUMLA GURUR DUYUYORUM''

Mücahit Kaymış'ın dedesi Filit Keser de (63), torununun kendisi için böyle bir baston üretmesinden mutluluk duyduğunu bildirdi. Yaşlılıktan dolayı gözlerinde problem olduğunu, yazın ise çarşıya giderken sıcak havadan etkilendiğini belirten Keser, şunları kaydetti:

''Yaşlılıktan dolayı gözlerimde problem var. Bu nedenle gece yürürken görmede sıkıntı yaşıyorum. Ayrıca gündüz çarşıya indiğimde sıcaklardan etkileniyorum. Torunuma bu sıkıntımı gidermesi için, bir şeyler yapmasını istedim. Torunum bastonumun üzerine elektrik devresi kurarak, bir pervane ve bir lamba yerleştirdi. Gece yol yürürken lambayı yakıyorum, sıcak olduğunda ise pervaneyi çalıştırarak serinliyorum. Böylelikle sıkıntılarım giderilmiş oldu. Bütün yaşlılar bu projeden yararlanabilir. Torunumla gurur duyuyorum.''

''PROJEDEN TÜM YAŞLILAR FAYDALANABİLİR''


Karşıyaka İlköğretim Okulu, Fen ve Teknoloji Öğretmenim Emel Esen Tarhan ise, öğrencilerin öğrendiklerini sosyal hayata aktarmalarının sevindirici olduğunu belirtti.

Tarhan, bu projenin Van'da TÜBİTAK tarafından düzenlenen ''Bu Benim Eserim'' proje sergisine katılarak, bölge sergisinde yer aldığını bildirerek, ''öğrencimizin dedesi için böyle bir proje düşünmesine hepimiz sevindik. Çok da güzel bir proje oldu. Bu projeden bütün yaşlılar faydalanacak'' dedi.

Tarhan, bastona monte edilen basit elektrik devreleriyle ilgili düğmelere basıldığında, bastonun aydınlatma ve serinletme işlevlerini yerine getirdiğini sözlerine ekledi.