Çilekli darphane

Göç kokan topraklar çilekle canlandı. 2 önce bir ziraat mühendisinin tavsiyesi ile çilek eken köylüler adeta para pastı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2010 Güncelleme 08 Haziran 2010, 02:32
Çilekli darphane

İÇİNDEKİLER

Bereketin anası Anadolu toprakları, her şeye inat yaşamın kaynağı olmaya devam ediyor. Teknolojik hayatın mis gibi toprak kokan ömürle mücadelesi, bazen film gibi öykülere de imza atıyor... Tıpkı Kahramanmaraş'ın Kaledibi Köyü'nde olduğu gibi... Toprağından umut kesen Kaledibi sakinleri, şehre göç etmeye başladı. Yıllar geçti köy boşaldı, çatıların altında tek tük bedenler yaşamaya başladı. Sessizliğin ve yoksulluğun hüküm sürdüğü köye, 2 yıl önce bir ziraat mühendisi uğradı.

Ziraat mühendisi, sayıları bir elin parmağını bile geçmeyen köylülere, topraklarının bereketini anlattı. Köydeki arazilerin çilek üretimine müsaait olduğunu söyleyen mühendis, vatandaşları ikna edince düğmeye basıldı. Çiftçilere önce İl Özel İdaresi'nden karşılıksız 100 bin lira katkı sağlandı. İlk olarak 40 aile 100 dekar alanda çilek üretimi yapmaya başladı. Ve derken, bu üretim 15 tona çıktı. Ürettikleri çilekleri Gaziantep, Erzurum, İskenderun, Malatya, Adana ve Ankara'ya satan çiftçilerin refah seviyesi de arttı. Yıllardır iş bulmak amacıyla bölge illerine göç eden 40'a yakın aile de çilek projesini haber alınca yeniden köylerine dönmeye başladı. Bir yıl önce kurulan Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, kaderlerini değiştiren çilek üretimini şöyle anlattı: "Kıt kanaat geçinen vatandaşlarımız çilek ile birlikte adeta yeniden doğdu. İşte başarımız ortada, inancımız da tam. Bize destek versinler çileğimizi Avrupa'ya satma sözü veriyoruz."