Tezgahı bozarız

Başbakan Binali Yıldırım, genel yayın yönetmenleriyle iftarda bir araya geldi. Yıldırım, “Dış güçlerin hayali 100 yıldır Kürt devleti kurmak, bölgeyi parçalamak. Buna asla kayıtsız kalmayacağız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2016 Güncelleme 17 Haziran 2016, 00:36
Tezgahı bozarız

İÇİNDEKİLER

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gece Çankaya Köşkü'nde ulusal gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle iftarda bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin de katıldığı yemekteki uzun sohbette, Başbakan Yıldırım önemli mesajlar verdi:

GÜNEYDOĞU'DAKİ SON DURUM...
AK Parti Genel Başkanlığı'na adaylığımın açıklandığı gün Diyarbakır'a, Tanış Köyü'ne ve PKK'nın 15 ton patlayıcı ile katliam yaptığı (16 kişi öldü) mezraya gittik. Güvenoyu sonrası da Cumhurbaşkanımızla birlikte Diyarbakır Havalimanı'nın açılış törenine katıldık. Açılış törenine canlı ve büyük bir kitle katıldı. Sonra Van'a gittik. Açılış, iftar için. 8-10 bin kişi vardı. Halk bizi yol boyunca selamladı. Şırnak, Cizre, Midyat, Yüksekova, Sur... Buralarda hep sözüm ona kurtarılmış mahalleler vardı. Temizlendi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Öncelikle fiziki rehabilitasyon başlatıldı. Enkazların hepsi kaldırılacak. Oralarda kimliği olan, yöresel mimariyi yansıtan şehirler kurulacak. Burada iş kamudan çok sosyal yardımlaşmaya, dayanışmaya düşüyor. Doğu-Batı kardeşlik köprüsü ile bunu kastediyoruz. Bu çalışmalarda oradaki belediyelerle işbirliği olmayacak.

BÖLGEDEKİ SİYASİ TABLO NASIL?
Güneydoğu'daki vatandaşlarımız bütün bu operasyonların sorumlusunun ve suçlusunun terör örgütü olduğunu görmeye başladı. Bölgede PKK ve HDP'nin işi zor. Eskiden bizim için zordu.

EKONOMİK REHABİLİTASYON MU?
Belirli yerlerin zenginlik merkezi haline getirilmesi için planlar yapıyoruz. Bunun sonucu Batı'ya göç de azaltılmış olacak.

NASIL OLACAK?
Kamu-özel sektör ortaklığıyla o altyapıya uygun fabrikalar kurulacak. Sembolik fiyatla tümüyle özel sektöre devredilecek. 5 yıl alım garantisi verilecek. Kamu alımlarını o fabrikalardan yapacak. Sinema, spor tesisleri, AVM... Bölge halkı orada kazanacak, orada harcayacak. Bu özel öneme haiz zenginlik merkezleri için 5 yılda 30-35 milyar TL harcanacağını tahmin ediyoruz.

HDP'Lİ BELEDİYELERİN DURUMU NEDİR?
HDP'li belediyeler dağa adam yetiştirme merkezleri haline gelmiş. Patlayıcı imal etme, pusu kurma, çatışma eğitimleri veriliyor. İkili yapı var: Görünüşte seçilmiş ama kukla başkan. Ardında gerçek gücün sahibi KCK temsilcisi. Bu konuda gereken her şey yapılacak.

SINIRIN ÖTE TARAFI NE OLACAK?
Öncelikle bizim için gerek Suriye'nin, gerekse Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması hayati önem taşıyor. Rojova'daki kanton üstünden Akdeniz'e inme planları var. Bu PKK, PYD'den çok arkasındaki güçlerin oyunu. Dış güçlerin bir amacı da 100 yıldır süregelen Kürt devleti kurma iddiasını yeniden tezgahlamak. Bölgeyi parçalayarak örtülü sömürgeciliğe zemin hazırlamak. Bu gelişmelere asla kayıtsız kalamayız.

ANAYASA, BAŞKANLIK, CHP...
Parlamentoya getireceğiz, o karar verecek. Ama B, C planlarımız da olacak. Bugünlere biz getirmedik. 367 bizim icadımız değil. Asırlar boyunca bir hukuk faciası olarak anılacak. 367'ye karşı ne yaptık? Madem parlamento cumhurbaşkanı seçemiyor, millet seçsin dedik, referanduma gittik. Millet yüzde 70'le destek verdi. İşte o zaman Türkiye fiilen başkanlığa geçti. Sayın Kılıçdaroğlu ile sorun samimiyet. Çok sık tornistan yapıyor. Bu tutarsızlığa yol açıyor.