Rusya düşünsün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokyo yolunda konuştu: Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için çok ciddi bir kayıp olur...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2015 Güncelleme 08 Ekim 2015, 01:53
Rusya düşünsün

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Japonya yolunda, gazetecilere çok önemli açıklamalarda bulundu:

SORU: Fransa ve Belçika ziyaretleriniz nasıl geçti?
Strasbourg'da Avrupalı vatandaşlarımızla buluştuk. Gerçekten kapalı spor salonunda yapılan toplantıdan çok memnun oldum. Gerek coşku gerekse katılım çok iyiydi. Belçika ziyaretimiz de dolu dolu bir ziyaret oldu. Kral Philippe ile de bir araya geldiğimiz bu ziyaret, 1838'den, yani Osmanlıdan bu yana Belçika'ya yapılan ilk devlet ziyareti niteliğindeydi. Bu ziyarette bizlere en üst düzey devlet nişanı verdiler. Biz de kendilerine devlet nişanı takdim ettik. Özellikle 15, 17, 23, 24. ve 30. fasılları tek tek masaya yatırdık.

SORU: Rusya da, ABD'de DAEŞ'le mücadele için PYD'yi destekleyeceklerini söylüyorlar. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'nin söz konusu olduğu bir meselede, ABD ve Rusya'nın tümüyle aynı çizgide olabileceklerini düşünmüyorum. Biz ABD ile müttefikiz; NATO üyesiyiz. PYD'nin PKK ile iç içe olduğunu herkesin bilmesi lazım. Rusya, Suriye'de DAEŞ'i vurmuyor ki! Bir keresinde ağızlarından kaçırarak, 'Rejime karşı her unsur bizim için teröristtir' dediler. Sonra toparlamaya çalıştılar. Bunların asıl derdi, Lazkiye'de üs kurmak.

SORU: İki ülke arasındaki gerilim için Putin'le görüşecek misiniz?
NATO Konseyi'nin hemen bir olağanüstü toplantı yapması da işin ciddiyetini gösterdi. Moskova'da Putin'le arife günü uzun bir konuşma yaptım. Hava operasyonlarının başlaması akabinde görüştüm. Bu şartlarda benim tekrar aramamın anlamı yok.

SORU: Rusya, Türkiye için önemli bir ticari partner. Doğalgazla ilgili projeler, Mersin Akkuyu gibi projeler, yaşanan süreçten sizce nasıl etkilenir?
Bu tabi ki tek taraflı bir konu değil. Bunlar aynı zamanda Rusya'nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar. Yani daha hassas olması gereken Rusya. Doğalgaz konusuna gelince. Biz Rusya'nın bir numaralı doğal gaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. Dolayısıyla tüm bu konularda Rusya da iyi düşünmek durumundadır.

SORU: ABD pasif durumu devam ettirirse Türkiye'nin tek taraflı tampon bölge oluşturma girişimi olabilir mi?
ABD, Fransa, Türkiye, İngiltere, Almanya, Katar, Suudi Arabistan ortak açıklama yaptı. 'Tampon bölge' ifadesi yanlış bir ifade. Neyin üzerinde çalışıldığı doğru ifade edilmeli: Terörden arındırılmış güvenli bölge.

SORU: Brüksel'de Türkiye'ye büyük önem atfedildiğini görüyoruz...
Ne kadar samimi olduklarını bilemeyiz. Bu Türkiye'ye duyulan ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum da olabilir.

SORU: Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda AB medyasında eleştirel yayınlar da yapılıyor. Muhataplarınızla bu konu da gündeme geldi.
Evet kısmen de olsa gündeme geldi. Kendilerine açıkça söyledim. Türkiye'de Tayyip Erdoğan'a yapılan hakaretlerin hiçbiri, dünyada bir başka ülke medyasında bir başka lider için yoktur. Erdoğan karşıtı medya gruplarında, hakaretin binbir türlüsü var, inceleyin dedim. Ailemize saldırıyorlar. Oğlum Bilal Erdoğan hakkında yaptıkları tezvirata bakın. Kendisi doktora için İtalya'da. Yok efendim, 1 milyar doları İtalya'ya kaçırmış! Ya böyle bir yalan olabilir mi? Sosyal medya üzerinden de iftira ve tezvirat peşindeler. Bunlar cibilliyeti bozuk insanlar. Ama bizde bazı medya organları gibi muhalefet de iftiralarla siyaset yapabiliyor. Bu iftiralara karşı, avukatlarımız tabii ki gerekli davaları açıyor.

SORU: Paralel Yapı ve kırmızı bültenler ne aşamada?
Ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılıyor, yapılacak. 'İnlerine gireceğiz' dedik, giriyoruz. Kaçışlarının sebebi bu. Biz bu ülkeyi bunlara kaptırmayız.

SORU: Yargının terör örgütü dediği bu yapıya bağlı yayın organlarının serbestçe yayın yapmaları nasıl mümkün olabiliyor?
Doğru bir tespit. Bu konuda yasal çerçevede gerekli adımlar neyse atılmalı.

SORU: Terörle mücadele sürerken çözüm süreci ne olacak?
Ben çözüm süreci kaldırılmıştır demedim, şu aşamada buzdolabına konulmuştur dedim. İşler yoluna giderse, süreç yeniden gündeme gelir. Terör örgütünü arkasına alan siyasi parti çözüm sürecine uymadı. Meydanlarda sokağa dökülün çağrısı yaptı. Bizim arkamızda YPG var, PKK var dediler. Eşbaşkanları bu şekilde konuştu. 6-8 Ekim olaylarında 50 Kürt kardeşimiz hayatını kaybetti. Ölen kim öldüren kim? Kürt.. Devlet kararlı.

SORU: Sıkıntılı bölgelerde sandık güvenliği sağlanabilecek mi? En ideali taşımalı sistemdi. YSK'nın açıkladığı bu karar neticesinde il, ilçe seçim kurullarının eli kolu bağlandı.

AB ÇOK DAHA FARKLI YAKLAŞIYOR
Erdoğan, "Schultz, Tusk, Juncker ile yaptığım görüşmeler son derece olumluydu. AB kurumlarının en yetkili isimleri, Türkiye'nin öneminin giderek arttığı konusunda hemfikirler. Terör konusunda da daha hassaslar. Bölücü terör örgütüne karşı tavırları net. Türkiye'nin istikrarının AB açısından da önemli olduğunun bilincindeler. İstikrarlı bir Türkiye'nin mülteci meselesi dahil her konuda etkili olabileceğini biliyorlar dedi.

Tokyo Camii ve Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam'ın çağrısının barış olduğunu vurgulayarak, "İslam'ın savaşlardan uzak olan bir dünyanın kurulmasına yönelik çağrısı, inanıyorum ki her geçen gün artarak daha fazla kabul görecektir" dedi.