Ve Meclis 4 eski bakanla ilgili kararını verdi

4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili TBMM'de oylama dün akşam 20:20 itibariyle başladı. İlk olarak Zafer Çağlayan'ın oylaması yapıldı. Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevki 242'ye karşı 264 oyla reddedildi. İkinci oylama Muammer Güler için yapıldı. Güler'in Yüce Divan oylaması 241'e karşı 258 oyla reddedildi. Üçüncü olarak ise Egemen Bağış için yapılan Yüce Divan oylaması 245'e karşı 255 oyla reddedildi... Son olarak ise Erdoğan Bayraktar için yapılan oylama 219'a 288 oyla reddedildi...

Giriş Tarihi 20 Ocak 2015, 00:00 Güncelleme 21 Ocak 2015, 03:37
Ve Meclis 4 eski bakanla ilgili kararını verdi

İÇİNDEKİLER

Meclis Genel Kurulu'nda 4 eski bakan hakkında Yüce Divan oylaması sona erdi...

ZAFER ÇAĞLAYAN'IN YÜCE DİVAN'A SEVKİ REDDEDİLDİ
Meclis Genel Kurulu'nda eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan hakkında verilen Yüce Divan önergesi reddedildi. Oylama sonucuna göre Çağlayan, Yüce Divan'a gitmeyecek. Gizli oylamada kabul oyu 276'nın altında olduğu için Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevki kabul edilmemiş oldu. Gizli oylamada 242 kabul, 264 ret oyu çıktı.

Gizli oylamaya 517 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda kabul 242, ret 264, çekimser 7, boş, 1, geçersiz 3 oy çıktı.

Böylece önerge kabul edilmedi. Soruşturma Komisyonu raporu kabul edilirken, Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine karar verildi.

MUAMMER GÜLER'İN YÜCE DİVAN'A SEVKİ REDDEDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler'in Yüce Divan'a sevk edilmesini içeren önergenin gizli oylaması sona erdi. Güler, için verilen önergeye ilişkin yapılan oylamaya 513 milletvekili katılırken, 241 kabul, 258 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı.

EGEMEN BAĞIŞ'IN YÜCE DİVAN'A SEVKİ REDDEDİLDİ
Meclis Genel Kurulu'nda eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında Yüce Divan'a sevk istemiyle verilen önerge reddedildi. Gizli oylamada 255 ret oyu çıktı. Muhalefetin eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında Yüce Divan'a sevk istemiyle verdikleri önergenin gizli oylamasına 517 milletvekili katıldı.

Genel Kurul'da Bağış hakkında Yüce Divan'a sevk istemiyle verilen önerge kabul edilmedi. Yüce Divan için yapılan gizli oylamada 245 milletvekili kabul, 255 milletvekili ret yönünde oy kullandı. Oylamada 7 çekimser, 6 boş, 4 geçersiz oy çıktı.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı oylama sonucunu açıkladıktan sonra, "Bu sonuca göre önerge kabul edilmemiştir. Böylece Soruşturma Komisyonu Raporu kabul edilmiş yani AB eski Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine karar verilmiştir" dedi.

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN DA YÜCE DİVAN'A SEVKİ REDDEDİLDİ
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmesini içeren önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

Genel Kurul'daki gizli oylamaya, 515 milletvekili katıldı. Oylamada, 219 kabul, 288 ret oy çıkarken, 3 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oylama sonucunu açıklarken, Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine karar verildiğini belirterek, Komisyon Raporu'nun kabul edildiğini ifade etti.

Bahçekapılı, oylamaların tamamlanmasının ardından birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

MUAMMER GÜLER: "HAYIRLI OLSUN"
TBMM Genel Kurulu'nda dört eski Bakan ile ilgili Yüce Divan oylamasında önergenin reddedilmesinin Soruşturma Komisyonu Raporu'nun kabul edilmediğini savunan muhalefetin isteği üzerine usul tartışması açıldı.

Genel Kurul'da, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmesini içeren önergenin gizli oylamasına başlandı. Önergenin gizli oylaması öncesinde muhalefetin isteği üzerine usul tartışması yapıldı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ortaya çıkan oy tablosuyla Soruşturma Komisyonu Raporu'nun kabul edildiği sonucunun çıkarılamayacağını savunarak, "Bizi Başkanlık Divanı'nın "Raporun kabul edildiğini" ilan edemeyeceğini, ancak önerge sonucunun açıklayabileceğini söyledi. Tablonun toplum ve kamu vicdanına açıklanmayan bir durumun Genel Kurul'da da açıklanamadığı şeklinde tezahür ettiğini belirten Baluken, AK Parti Grubu içinde Raporu içine sindiremediği için aleyhte oy kullanan vekillerin de iradesinin yok sayılmış olacağını ileri sürdü.

Baluken, Komisyon'un çalışma süresi boyunca kamuoyunda yoğun tartışmalar olduğunu, halkın vicdanının rahatlamadığını ifade ederek, dört eski Bakan'ın aklanmasının söz konusu olmadığını, Yüce Divan'a gitme irade beyanında bulunmaları gerektiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da Güler ile ilgili önergenin oylamasında 258 milletvekilinin "hayır" dediğini belirterek, "Parti grubunuzun milletvekili sayısı 302. Neden 258 kişi hayır dedi, niye 276'yı bulamadınız. Çünkü onlar da vicdanen bunun hayır ile sonuçlanmasını kendilerini aklamayacağını çok iyi biliyor ve vicdanen rahat değiller. 264'ten 258'e düştünüz. Bunu bir kenara bırakamazsınız. Nasıl önergenin kabulü için 276 gerekiyorsa, aynı şekilde Komisyon Raporu'nun onaylanması için de 276 gerekiyor. Dört eski Bakan'ın bu şekilde aklanması mümkün olmadığı gibi, 4 artı 9 artı 245 milletvekili suçlu duruma düşüyor, bunların vebalini sırtına alıyor. Kamuoyunda da aklanamadınız. Madem kendinizden eminsiniz, o zaman korkmadan Yüce Divan'a gönderin o bakanları, vebalden kurtarın, şaibeli olmaktan kurtulsun. Siz onları aslında mahkum ediyorsunuz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzük uyarınca usul tartışması açılmasının yanlış olduğunu savundu. Elitaş, 2001 yılında yapılan Anayasa değişikliğinden sonra gizli oylamaya geçildiğini belirterek, ancak o dönemde yapılan bir görüşmede Anayasa değişikliği yapanların bu kuralı ihlal ettiğini söyledi. Elitaş, geçmişteki uygulamaların açık olduğunu vurgulayarak, "Örnekler bu şekildeyken uygulamalar yanlış diye ortaya çıkıp, yeni İçtüzük ihdas etmek anlamlı değil" görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yüce Divan'a sevk edilmeme konusunda Genel Kurul'un irade ortaya koyduğunu ifade ederek, ancak Başkanlığın sonucunu açıklanırken önergenin kabul edilmediğini söyledikten sonra "raporun kabul edildiğini" söylediğini belirtti. Hamzaçebi, "Bundan o sonuç çıkmaz. Önerge kabul edilmemiştir. İlla Genel Kurul iradesini yorumlayacaksak, Komisyon Raporu'nun reddi yönündedir. Ret oyları, salt çoğunluk olan 276'yı bulmuş değildir. Rapor oylamaya sunulmayacak. Oylamaya sunulmayacak olan Rapor'un kabul ya da reddedilmiştir sonucuna bağlanamaz. Başkan tutumunu değiştirmezse, eylemli İçtüzük ihlali olur. Rapor'un kabul edildiğine ilişkin irade yoktur. Bugüne kadarki uygulamalar, Başkanlığın tutumunun doğru olduğu anlamına gelmez. Başkanı tutumunu değiştirmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Başkanvekili Bahçekapılı, Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki Komisyon Raporu'nun ancak önergenin kabulüyle gerçekleştiğini kaydederek, "Önergeyi kabul etmiyoruz. Rapor yönünde karar vermiş oluyoruz. Tutumumda bir değişiklik yapmayacağım" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural'ın itirazlarını sürdürmesi üzerine Bahçekapılı, "İçtüzüğü çok doğru, çok güzel okuyorum. Tutumumda değişiklik yapmıyorum" karşılığını verdi.

Öte yandan, Eski İçişleri Bakanı Güler, kuliste gazetecilerin sonuca ilişkin sorularına, "Önemli olan önergenin 276 oy bulmaması...Hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu.