Fatih'in fermanı Papa'ya okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Papa Francis'e, Fatih Sultan Mehmet'in Bosna ruhbanlarının dini hayatlarını serbestçe sürdürebilmeleri hakkındaki fermanını gösterdi. Papa da, fermanın anlamını duyunca, şaşkına döndü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2014 Güncelleme 29 Kasım 2014, 02:12
Fatih’in fermanı Papa’ya okundu

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk konuğu Katolik dünyasının ruhani lideri, Papa Francis oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmi tören ile karşılanan Papa, başkanlara uygulanan A tipi protokol ile ağırlandı. Papa Francis, sonra Anıtkabir'e gitti.

ÖNCE ANITKABİR'E GİTİ

Papa Francis'in, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Papa'nın aracı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Beştepe'deki ana caddesine geldiğinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı atlı birlikler tarafından karşılandı. Atlı birlikler Türk Bayrağı ve Vatikan Bayrağı eşliğinde Papa Francis'in aracına Cumhurbaşkanlığı Sarayı dış kapısına kadar eşlik etti. Araç Saray bahçesine girdiğinde ise Papa Erdoğan tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis'e Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı gezdirirken, Fatih Sultan Mehmet'in Bosna ruhbanlarının dini hayatlarını serbestçe sürdürebilmeleri hakkındaki fermanını gösterdi. Fermanda, "Ben ki Sultan Mehmet Han'ım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet, memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah'a, Peygambere Kur'an'a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır. 4 Nisan 1478" yazıyordu.

ZİYARETTEN NOTLAR

Tören 21 pare top atışı eşliğinde okunan Papalık Marşı ve İstiklal Marşı ile başladı. Törende tarihteki 16 Türk devletinin sancakları da yer aldı.
Papa, Erdoğan eşliğinde yürüdüğü turkuaz halıda tören bölüğünün önüne geldiğinde, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı.
Francis'in gelişi nedeniyle ilk kez bir resmi törene ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yüksek düzeyde güvenlik önlemi alındı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Papa Francis başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri esnasında davetliler için de mini bir resepsiyon organize edildi. Basın toplantısı salonunun dışında oluşturulan resepsiyon alanında davetlilere özel ikramda bulunuldu.

'TAVŞAN KANI' ÇAY İKRAM EDİLDİ

Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın uçağıyla Esenboğa Havaalanına geldi. Şeref Salonu'na geçen Papa Francis, ince belli bardakta Türk çayı içti.

Papa'nın en önemli aksesuarı hatta daha da ötesi olmazsa olmazı taktığı yüzük. Üzerindeki sembol nedeniyle "Balıkçının Yüzüğü" olarak biliniyor. Balık, Hristiyan dünyasında bolluk, bereket ve Hz. İsa ile özdeşleşmiş bir sembol. Hz. İsa'nın son akşam yemeğinde sofrada balık vardır. Yüzükteki kişi Hz. İsa'nın ilk havarilerinden olan Aziz Petrus'tur. Petrus, yoksul bir balıkçıyken Hz. İsa'nın "Peşimden gelirsen sana balık değil insan avlamayı öğreteceğim" demesiyle birlikte ona peşinden gider. Hz. İsa ona "Kaya" anlamına gelen Kifas adını verir ve kilisenin "temeli" olarak ilan eder.

TARiHi MEKTUP

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kendisini ziyaret eden Papa Franciscus'a, Papa 10'uncu Pius'un, dönemin Padişahı 2. Abdülhamid'e yazdığı mektubu hediye etti. Başbakanlık arşivlerinden çıkarılan mektupta, Papa Pius İkinci Abdülhamid'e teşekkürlerini sunuyor.