Davalarda yeni umut

Adalet Bakanı Bozdağ, 'Özel Yetkili Mahkemeler kesinleşmiş davaları etkilemeyecek' dedi... Ancak, Ergenekon ve Balyoz hükümlülerine umut verdi: Yeniden yargılanmayla ilgili çalışma sürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2014 Güncelleme 30 Ocak 2014, 01:05
Davalarda yeni umut

İÇİNDEKİLER

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 28 Şubat davası gibi davaları bakmakta olan Terörle Mücadele Kanunu 10. Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri ile 12 Eylül gibi davaların görülmekte olduğu Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılacağını söyledi.
Bakan Bozdağ. değişikliğin, devam eden davalar için geçerli olduğunu, yasal düzenlemenin Meclis tatile girmeden yapılacağını belirtti.
Bozdağ ayrıca, "Şu anda yeniden yargılanmayla ilgili çalışma sürüyor" dedi. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılmasının hangi davaları nasıl etkileyeceği ise şöyle:

28 ŞUBAT: Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olduğu için bu dava normal ağır ceza mahkemesine verilecek.
12 EYLÜL: Dava, geçici 2'nci maddeye göre halen Ceza Muhakemesi Kanunu 250'nci Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte. Normal ağır ceza mahkemesine devredilecek.
ERGENEKON: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci Maddesi ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüp karar verildi. Ancak dosya temyizden henüz geçmedi.
Yargıtay bu kararı bozarsa bu dava da normal ağır ceza mahkemesine gidecek.
BALYOZ: Dava, Ceza Muhakemesi Kanunu 250'nci Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve Yargıtay'dan geçip kesinleşti. Yeniden yargılanma çalışması beklenecek.
KCK DAVALARI: Bu davaların eksileri CMK 250'nci Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde, yenileri ise TMK 10'uncu Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde görülüyor. Bu davalardan kesinleşmeyenler normal ağır ceza mahkemelerine geçecek.

BAŞBUĞ'A HAKSIZLIK
İlker Başbuğ, Ergenekon davasında darbeye teşebbüs ve terör örgütü yöneticiliğinden müebbet hapis cezasına çarptırıldı.