3 bakan neden hedef tahtasında?

Siyasi kulislerde, operasyonla oğulları gözaltına alınan Güler, Çağlayan ve Bayraktar'la Türkiye'yi eski günlere döndürmek isteyen lobilerin uğraştıkları yorumu yapılıyor

Giriş Tarihi 19 Aralık 2013, 00:00 Güncelleme 19 Aralık 2013, 02:31

İÇİNDEKİLER

İstanbul merkezli rüşvet operasyonunda çocukları gözaltına alınan 3 bakanın hedef seçilme nedenleri siyasi kulislerin önemli gündem maddesi oldu. Adli sürecin isnat edilen suçlara ilişkin gerçekleri ortaya çıkaracağı belirtilirken üç bakanın son dönemdeki çalışma konularının bu operasyonda başka kurgu olabileceği ihtimalini akla getirdi. Kulislerde bu 3 ismin neden hedef seçildiklerine dair yapılan yorumlar şöyle:

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN: Göreve geldiği andan itibaren bölge ve çevre ülkeleriyle ticaret stratejisi geliştirerek Türkiye'nin ihracatına büyük bir hamle yaptıran Çağlayan, faiz lobisine karşı sert mesajlar verirken, İran'la ticaretin de önemli savunucusu oldu. Cenevre mutabakatıyla İran'a ambargonun gevşemesinin hemen ardından 15-16 Ocak'ta İran'a gitmeyi planlayan Çağlayan, "İran'a ambargolar kaldırılıyor. Bu ambargoların maliyetini en iyi yaşayan bakanlıklardan birinin başındayım. Ambargoların önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye, altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran'a yeniden sevk edebilecek. Bundan sonrası için Türkiye, İran'a her malını ihraç edecektir. Önümüzdeki 6 ayı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu nedenle İran'a yapacağımız seyahat büyük anlam taşıyor" açıklaması yapmıştı. Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlayan finans lobisini her fırsatta eleştiren Çağlayan, daha birkaç ay önce "Türkiye'yi ekonomik ve siyasi açıdan sıkıntıya sokarak eski günlere döndürmek isteyenler yeniden piyasaya çıktılar" mesajı vermişti.

İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER: Muammer Güler, ocak ayında yapılan kabine değişikliğiyle içişleri bakanı oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "asıl hedef bendim" dediği 7 Şubat 2012 MİT krizi ve müsteşar Hakan Fidan'ın KCK soruşturması nedeniyle ifadeye çağrılmasının ardından başlayan süreçte kilit bir konuma geldi. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın evine böcek konulduğunun ortaya çıkması üzerine Emniyet İstihbarat'ta yapılan soruşturmayı ve yeniden yapılanmayı bizzat yürüttü. 45 ilde yapılacak emniyet müdürü atamaları ve değişiklikler konusunda da öncü rol oynadı.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR: Hükümetin en önemli gücü olan TOKİ'yi yıllarca yönetti. Çevre Şehircilik Bakanlığı döneminde deprem riski altında olan 7 milyon konutun tekrar yapılması ve büyük kentsel dönüşüm projelerine imza attı. 2013'te 253 bin konutun dönüşümünü başlatan, 2014'te 500 bin konutun dönüşümünü başlatacak olan Bayraktar, Cumhuriyetin 100. yılına kadar 3.5 milyon konutun, 20 yıl içinde ise 6.5 milyon birim konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi planlıyordu. Operasyonun inşaat ve finans sektörüne uzanmasının ekonominin üretim ve istihdam yönüyle lokomotifini durdurabileceği ve piyasalarda güvensizlik yaratabileceği belirtildi.

OPERASYONUN ARDINDA GÜLEN VAR

Times: Polisin yürüttüğü operasyonun Türk siyaseti ve iş dünyasının en üst basamaklarına ulaşması, Erdoğan ile Gülen hareketi arasındaki derinleşen kavganın ürünü. Gülen, hükümete düşman kesildi.
New York Times: Operasyon Başbakan Erdoğan'a tehdit oluşturuyor. Erdoğan ile Gülen hareketi bir zamanlar Türk siyasetini ordunun etkisinden kurtarmak için siyasi ortaklar idi.
Wall Street Journal: Operasyon ülkede şok dalgaları yarattı. Ekonomik istikrarı ve yatırımcı güvenini tehdit eden bu gelişmelere Erdoğan'ın karşılık vermesi bekleniyor.
The Guardian: Baskınlar, geçen yaz protestolardan sonra Erdoğan'ın otoritesine yönelik en büyük saldırı gibi görülüyor.
Bloomberg: Gülen hareketinin sistemli bir şekilde devleti kontrol edebilmek için devlet kurumlarına sızdığı söyleniyor.
Financial Times: Başlatılan yolsuzluk soruşturmasının arka perdesinde AK Parti ile başta emniyet ve yargı olmak üzere Türkiye'nin birçok kurumuna sızan Fethullah Gülen hareketi arasında derinleşen kriz var.
Washington Post: Erdoğan ile Gülen hareketi arasındaki gerginlik tırmanıyor. Analistlere göre bu operasyon, Gülen hareketinin eğitim kurumlarına karşı Erdoğan Hükümeti'nin kapatma girişimine bir cevap olarak değerlendiriliyor.
BBC: Analistler bu soruşturmanın özel eğitim kurumlarının kapatılması gündeme gelen Gülen hareketiyle bağlantılı olabileceğini ifade etti.

Sabah