İsrail "Halkbank'ı durdurun" dedi

Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış bugünkü operasyonun İsrail ile ilgisi olduğunu Nisan 2013'te yazmış.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2013, 00:00 Güncelleme 17 Aralık 2013, 19:06
İsrail Halkbank’ı durdurun dedi

İÇİNDEKİLER

Bugün yapılan operasyonlarda Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan da gözaltına alındı. Henüz operasyonlarla ilgili detaylar belli değil. Ancak ilk gelen haberler başta Reza Zarrab olmak üzere gözaltına alınanların İran'a altın ihracı ile ilgili olduğu yönünde. Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış konunun ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadında bu konunun nasıl gündeme geldiğini İsrail lobisinin nasıl Halkbank konusunda bastırdığını 21 Nisan 2013'te kaleme almıştı.

Tolga Tanış'ın haberi özetle şöyleydi: Türkiye ve İsrail arasında Obama'nın çabalarıyla başlayan yakınlaşmanın yavaşlaması üzerine, İsrail lobisi AIPAC, Türkiye aleyhine kampanya başlattı. 47 milletvekili, İran'la ticarete aracılık ettiği gerekçesiyle Halkbank'ı suçladı.

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında, nükleer programından dolayı ABD tarafından İran'a uygulanan tek taraflı yaptırımlara rağmen Türkiye'nin Halkbank üzerinden İran'la ticareti artırdığı iddiasıyla, Türkiye aleyhine bir imza kampanyası başlatıldı. Türkiye ve İsrail arasında geçen ayki "özür diplomasisi" sonrası başlayan yakınlaşmanın aksamasının da etkisiyle, Washington'ın en güçlü lobi örgütlerinden İsrail yanlısı AIPAC'in önayak olmasıyla yürütülen kampanyaya 47 milletvekili destek verdi. Ve hem Dışişleri Bakanı John Kerry hem de Hazine Bakanı Jack Lew'a gönderilen bir mektupta "Sizden Halkbank'ın İran'a altın transfer edilmesindeki işlemlerini ele almanızı istiyoruz" denildi.

HALKBANK'I KULLANIYORLAR
Türkiye'nin genişleyen ekonomisi, gittikçe büyüyen bir şekilde doğalgaz ve petrol gerektirdiğine dikkat çekilen mektupta şunlar kaydedildi: "Mart 2012'de Türkiye İran'dan alımlarını yüzde 10-20 oranında azaltacağını açıkladı ve böylece 11 Haziran 2012'de, 7 Aralık 2012'de ilave alım azaltmasıyla yenilenen bir yaptırım istisnası edindi. Ancak anlıyoruz ki, Türkiye İran'dan petrol ve doğalgaz alımını azaltırken, devlet bankası Halkbank, yaptırımların aşılması için kullanılıyor. İran'ın uluslararası yaptırımları delmek için beş yurtdışı bürosu ve Tahran'da da bir temsilciliği olan Halkbank'a yatırdığı mevduat üzerinden altını kullandığı yönündeki endişenizde size katılıyoruz."

KAYNAK:Hürriyet