Darbe bu zihniyetin doğasında var

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır darbesi ile ilgili "Demokrasi sadece seçimle gelmez. Siyasi kurumlarımızın bu olaydan ders çıkarması gerekir' yorumunu yapan CHP'li vekillere sert cevap verdi.

Giriş Tarihi 04 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 04 Temmuz 2013, 19:06
Darbe bu zihniyetin doğasında var

İÇİNDEKİLER

CHP'nin geçmişten bu yana darbe zihniyetinde olduğunu vurgulayan Egemen Bağış, "Bu zihniyetin elinde değil doğasında var. Darbeci zihniyetin pençesinden kurtulamadı. Bunu hem Meclis konuşmalarıyla hem tweetleriyle gösterdiler. Neden çok partili seçime geçtikten sonra CHP'nin iktidar olamadığını anlamak isteyenler CHP'nin Mısır'daki darbeye karşı tutumundan idrak ederler." dedi.

Ulusal Ajans'ta düzenlenen 2013-2014 Dönemi Erasmus Hareketlilik Hibe Dağıtımı toplantısına katılan Egemen Bağış, burada gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

CHP'li vekillerin söylemlerini genetik kodlarında bulunan darbeci zihniyetin bir ürünü olduğunu belirten Bağış, "CHP'nin ciğerinden gelen bu darbe istekleri geçmişten bu yana var. Mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor onlara Allah akıl fikir versin diye dua ediyorum." ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yle bire bir görüşme yapıp yapmadığını bilmediğini anlatan Bağış, "Ama Başbakan'ın olayı yakından takip ettiğini ve bizleri de telefonla talimatlandırdığını söyleyebilirim." dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMALARINDA TON FARKI VAR '

Bir önceki gün ABD'nin Milli Günü Resepsiyonu'na katılan AB Bakanı Egemen Bağış'a Amerikan Büyükelçisi'nin Gezi Parkı eylemleriyle demokrasiye vurgu yapan konuşmasının nasıl değerlendirdiği soruldu. Bunun üzerine Bağış, "Ben sayın Büyükelçinin daha önce yaptığı açıklamalarla dün yaptığı açıklama arasında bir ton farkı hissetim. Zannediyorum o açıklama sonrası Türkiye'deki bazı kesimlerin baskısı altında farklı bir konuşma yapmak istemiştir. Ben dün ki konuşmam da zaten ona cevap verdim. Şiddete dönüşmeyen her türlü eyleme sıcak baktığımızı anlattık. Bizim ABD ile olan stratejik işbirliğimizi her alanda devam etmesi için kararlıyız. Amerika elçisine gereken cevabı verdik." diye konuştu.

''SINIRDIŞI EDİLMİŞ ERASMUS ÖĞRENCİSİ YOK''

Gezi Parkı eylemlerinde 3 tane Erasmus öğrencisinin gözaltına alındığını aktaran Bakan Bağış, ikisinin kısa sürede serbest kaldığını, birinin de geçmiş yıllarda erasmus öğrencisi olduğunu bu yıl farklı kanallarla ülkeye girdiğini söyledi. "Dolayasıyla sınır dışına çıkarılan erasmus öğrencisi yok." diyen Bağış, sınır dışı edilen eski erasmus öğrencisinin yasa dışı örgütlerle bağlantılı olduğunu kaydetti.



''ERASMUS'A 50 MİLYON EURO HİBE EDİLDİ''

Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliği yapmalarını destekleyen Erasmus Programı kapsamında yükseköğretim kurumlarının kısa süreli öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapabilmeleri amacıyla 154 yükseköğretim kurumuna 50,8 milyon Euro hibe tahsisi edildi. Türkiye tahsis edilen hibe miktarı açısından Erasmus Programına dahil olan 33 ülke içerisinde Almanya, Fransa ve İspanya'nın ardından 4. sırada bulunuyor.

Söz konusu hibe desteği ile 2013-2014 akademik yılında 18 bin 273'ü öğrenci ve 4 bin 407'si öğretim elemanı olmak üzere 22 bin 680 vatandaşın Avrupa'da bulunan yükseköğretim kurumlarında eğitim alması, staj yapması ve ders vermesi bekleniyor. Bu sayının 6 bini İstanbul, 3 bini Ankara, bin 700'ü İzmir ve geriye kalan 11 bin 700'ü ise Anadolu'daki diğer illerde bulunan üniversitelere dağıldı.
Erasmus hakkında bilgi veren Egemen Bağış, konuşmasının sonunda 2011 yılında yaşanan Van depremi sonunda ağır hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bu yıl ilave olarak 35 bin Avro hibe tesis edileceğini müjdeledi.