Kozmik kasa

İmralı tutanaklarının yayınlanması, BDP'de kriz yarattı. Parti yönetimi, çözüm süreci belgelerini özel kasada tutma kararı aldı. Sızmanın dinleme yoluyla da olabileceği açıklandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2013 Güncelleme 04 Mart 2013, 00:00
Kozmik kasa

İÇİNDEKİLER

Türkiye İmralı sürecine kilitlendi. Ancak BDP'nin ikinci ziyaretinden sonra yayınlanan tutanaklar, gündeme bomba gibi düştü. Bir gazetede yayınlanan belgelerin BDP içinde deşifre edildiği öne sürüldü. Parti bu konuyla ilgili olarak çalışma başlattı. Suçlamaların odağındaki Altan Tan iddiaları yalanladı. Bu süreç sonrasında, BDP ilginç bir karar aldı. Parti yönetimi, çözüm süreci belgelerini özel kasada tutmayı kararlaştırdı.

ANKARA KARARLI...
BDP, Avrupa ve Kandil'den gelen mektupları burada tutmak için şifreli bir kasa aldı. Ayrıca sızma olayının dinleme yoluyla da olabileceği açıklandı. Bu arada çözüm sürecini çok boyutlu devam ettiren Ankara, "adil ve kalıcı" bir barış için kararlılığını koruyor. Bu konuda Mart ayı tarihi adımlara sahne olacak.

YENİ HEYET YENİ İSİMLER
Buna göre, terör örgütü PKK elindeki kamu görevlilerini bırakmak için zemin hazırlayacak. BDP Kandil'deki rehineleri almak için sivil bir heyet oluşturacak. Kandil, 10 Mart'a kadar Öcalan'ın mektubuna cevap yazacak. BDP, Avrupa ve Kandil'den gelecek mektupları birleştirecek. AK Parti, üçüncü heyet için yeni isim isteyecek. İmralı'ya yeni ziyaret için Adalet Bakanlığı'ndan izin istenecek. AK Parti, CHP'nin bilgilendirme çağrısına yanıt verecek.

KANDİL'DE 8 SAAT

BDP heyetinin 8 saatlik Kandil görüşmesi sonrası, Avrupa'nın ardından PKK'dan da Öcalan'ın çağrısına tam destek geldi. Öcalan'dan sonra örgütün en üst düzey sorumlusu olan Murat Karayılan, PKK'nın silahı bırakması için İmralı ile başlatılan sürecin çok önemli olduğunu belirtti. Kürt sorununun çözümü için bu tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Zaman zaman aykırı seslerin geldiği Kandil, çözüm konusunda Öcalan'ın arkasında oldukları mesajını iletti.

HASSASİYETLER ÖNEMLİ
Erbil'de bulunan Mardin Bağımsız Milletvekili, tutanakların sızdırılmasını ahlaki bulmadığını söyledi. Türk, "Tutanakların sızdırılmasını, gerçekten sürece zarar vermek isteyenlerin mantığı olarak değerlendiriyorum" dedi. Türk, "Bu süreçte Kürt halkının da Türk halkının da hassasiyetini göz önünde tutarak, bu süreci doğru işletmek önemli. Adalet, eşitlik, hak, hukuku öne çıkarırsak, bence bir sorunun olmayacağına inanıyorum" diye konuştu. Aysel Tuğluk ise sürecin boşa çıkarılmaması gerektiğini belirterek, Kandil'in de sürece destek verdiğini söyledi.

TARİH 17 MART
"Barış için eşitlik, çözüm için müzakere" konulu toplantıda konuşan BDP eski Milletvekili Akın Birdal, ilginç açıklamalarda bulundu. Birdal, barış sürecine ilişkin görüşmeler kapsamında 17 Mart 2013 tarihinde PKK'ya ateşkes çağrısında bulunulacağını söyledi.

TSK yalanladı
"Öcalan'ın mektubunun Kandil'e ulaşabilmesi için bölgedeki operasyonlar durduruldu" şeklinde çıkan haberlere, TSK'dan yalanlama geldi. Açıklamada, "gerek duyulduğu takdirde" operasyonların devam edeceği vurgulandı.


HAZAL ATEŞ