Türk Fırtına'sı

Türk ordusu Suriye'den atılan top mermisine üstün teknolojiyle cevap verdi. Önce "Kırmızı Kod"a geçildi. Bu savaşın bir alt seviyesiydi. Sonra radar ve lazer sistemleri hedefleri belirledi. Bilgiyi alan Fırtına sınırın öbür tarafına 34 top mermisi attı, 8 bataryayı yerle bir etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2012 Güncelleme 05 Ekim 2012, 01:56
Türk Fırtına’sı

İÇİNDEKİLER

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen bombalar, 5 vatandaşımızı hayattan aldı. Suriye sınırında yaşanan facia, Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Ankara alarm durumuna geçti, Suriye'ye anında cevap verildi. TAKVİM'in edindiği bilgilere göre, Akçakale bombasından sonra Türkiye'nin misliyle verdiği cevap şöyle geldi:

İZİNLER İPTAL EDİLDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri hemen "Kırmızı Kod"a geçti. Bu savaşın bir alt seviyesiydi. Şanlıurfa'da konuşlu olan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki izinler iptal edildi. Diyarbakır odaklı bir komuta oluşturuldu. Bu merkez sürekli olarak Genelkurmay Karargahı'na bilgi geçti. Genelkurmay İstihbarat, Harekat ve Lojistik Başkanlıkları'ndaki personel gece boyunca karargahta çalıştı.



KOMUTANLAR BÖLGEDE
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, komutanlarla iki kritik görüşme yaptı. Toplantı sonrasında 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Abdullah Recep ile Adana 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı Akçakale'ye gitti. Bu sırada Türkiye, Suriye'ye cevabını vermeye başladı. ANTPQ036 radar ve lazer sistemleri Suriye ordusunun Akçakale'nin tam karşısında bulunan Tel Abyad'daki noktalarını tespit etti. F-16 savaş uçakları ile 3 adet İnsansız Hava Aracı da Suriye sınırında uçup bilgi topladı. Bu bilgiler Akçakale'de konuşlandırılan T-155 Fırtına obüslerine ulaştırıldı. İşte bu andan itibaren Fırtına, Tel Abyad'daki Suriye ordusuna ait noktalara top mermisi yağdırmaya başladı. 34 atış yapıldı, 8 batarya tahrip edildi. Türkiye'nin misillemesinde Suriye ordusunda görevli 30'dan fazla asker öldürüldü. Öte yandan sınırın güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda helikopterler gözetim uçuşu yapmaya başladı. Hafta başında da İstanbul'da konuşlu topçu birliklerin sınıra kaydırılacağı öğrenildi.

YÜZDE 100 YERLİ GURUR
T-155 Fırtına obüsleri, tek başına Türkiye sınırını güvenlik çemberine aldı. İşte tozu dumana katan Fırtına'nın özellikleri: ASELSAN'daki Türk mühendisler tarafından geliştirilen Fırtına, Kırıkkale'de üretiliyor. F-16 savaş uçaklarından sonra hedefi vurmada ordunun en etkili silahı. Dakikada 6 top atıyor. 40 kilometre uzaklıktaki hedefleri tam isabet vurabiliyor. 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor. Fırtına'da NATO standardı her cins 155 milimetre obüs mühimmatı kullanılabiliyor.

GERi ÇEKiLDiLER
Suriye Ordusu, TSK'nın misilleme yapmasının ardından geri çekildi. Şam yönetimi, Tel Abyad'daki birliklerini Türkiye'nin menzilinden daha geri bir noktaya taşımak zorunda kaldı. Bu arada Genelkurmay ve MİT'i raporuna göre Tel Abyad'da hakim tepede konuşlu Suriye askeri garnizonda 300'e yakın asker görev yapıyordu.



DIŞ ÜLKELER KINADI
İsyan ülkesinden Türkiye'ye yapılan saldırı, tüm dünya ülkeleri tarafından kınandı. Özellikle ABD ve İngiltere, savaş yanlısı yorumlar yaptı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Türkiye'nin egemenliğine karşı bu tür ihlallere hoşgörü gösterilemeyeceğini belirtti ve itidal çağrısı yaptı. İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise "Suriye rejiminin yaptıklarının sonuçları ortadır. Biz Türkiye'nin askeri harekatını destekliyoruz" dedi. Rusya ise Suriye'nin arkasında bir tavır izledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye'nin Türk topraklarına düşen top mermisinin kaza olduğunu ilan etmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Diğer ülkelerin yorumları ise şöyle:
İRAN: İki tarafı itidalli olmaya davet ediyoruz.
BULGARİSTAN: Suriye rejiminin eylemleri uluslararası hukuku kabaca ihlal ediyor.
İSPANYA: Suriye tarafından Türk topraklarına yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz.
PAKİSTAN: Suriye'nin saldırısı gerilimi tırmandırdı.
KANADA: Türkiye'nin yanındayız.
ALMANYA: Şam yönetimini kınıyoruz.
FRANSA: Suriye'nin Akçakale saldırısı barışa büyük bir tehdit oluşturdu.

DÜNYA MANŞETİ
İki ülke arasındaki gerilim, dünya basınında da geniş yer buldu:
INDEPENDENT: Suriye, ateşini sınırlarının dışına yayabileceğini gösterdi.
THE TIMES: Saldırının getirdiği ölümler, Türkiye'yi askeri müdahaleye yaklaştırdı.
DAILY TELEGRAPH: Türkiye, Suriye'deki iç savaşa doğrudan müdahil olduğunu açık şekilde ilk kez kabul etti.
NEW YORK TIMES: Yaşanan gelişmeler, Suriye'deki iç savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşme riskini arttırdı.
FRANSIZ LE FIGARO: Suriye ihtilafı, yine Türkiye'ye ihraç ediliyor.
EL CEZİRE: Türkiye, duruma dahil oldu.
YUNAN KATHİMERİNİ: Suriye, Türkiye'nin hedefine girdi.
DER SPİEGEL: Türkiye misillemeyi sürdürüyor. Uluslararası toplum endişeli.
RUSSIA TODAY: Türk parlamentosu 'askeri operasyon' için tezkere çıkartıyor.

NATO'DAN UYARI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'i aradı. Türkiye'nin çağrısı üzerine "Kuzey Atlantik Konseyi" olağanüstü toplandı. NATO yetkilileri, "Türkiye'ye yönelik saldırgan tutuma son verilmeli" diyerek Suriye'yi uyardı.



MUTLU ÇÖLGEÇEN