Umutlar yeşerdi

500 yabancı gazetecinin izlediği nükleer zirve İstanbul'da başladı... Batı ve İran arasındaki görüşmeler beklenenden daha olumlu geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Nisan 2012 Güncelleme 15 Nisan 2012, 02:15
Umutlar yeşerdi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda çok özel bir gün yaşandı... İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleri arasındaki yeni tur nükleer müzakereler büyük umutlarla başladı. İstanbul'daki toplantıyı yerli ve yabancı 500'den fazla gazeteci izledi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, görüşmelerin olumlu bir havada başladığını belirterek, "5 artı 1" ülkeleri, İran'dan uranyum zenginleştirmesini en fazla yüzde 20 oranında yapmasını talep ediyor. Ayrıca nükleer faaliyetlerde bulunulduğundan şüphe edilen bazı askeri tesislerin de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimine açılması isteniyor. İlk görüşmeler umut verici" dedi.

2. ZİRVE BAĞDAT'TA
İran Ulusal Güvenlik Konseyi Temsilcisi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, "Görüşmelerden oldukça umutluyuz. Yeni öneriler var" ifadesini kullandı. İran ile Batılı ülkeler 23 Mayıs'ta Bağdat'ta yine bir araya gelecek.