4 yıldızlı Sincan

Bir zamanlar emri ile Sincan'da tankları yürüttü. Türkiye postmodern darbe yüzünden kaosun içine düştü. Ve 15 yıl sonra açılan 28 Şubat soruşturması, Emekli Orgeneral Çevik Bir'i Sincan F Tipi Cezaevi ile karşı karşıya getirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2012 Güncelleme 14 Nisan 2012, 02:01
4 yıldızlı Sincan

İÇİNDEKİLER

Darbelerle hesaplaşan Türkiye, bu kez 28 Şubat'ı karşısına aldı. 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kararları (MGK) sonrasında yaşanan süreç, artık soruşturma dosyasındaydı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 26 kişi için ifade süreci başladı. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir'in (73) de aralarında bulunduğu 26 zanlı, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alındı...

Emniyet'in VIP konukları
İfade işlemine ise alt rütbedeki emekli subaylardan başlandı. Çevik Bir'in sorgulaması en sona bırakıldı. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 5 kişiden 3'ünün yurt dışında bulunduğu, 2'sine ise henüz ulaşılamadığı belirtildi. Sorguyu bekleyen zanlıların rahatı da unutulmadı. Emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp ile Ünal Akbulut geceyi polisin 'VIP' olarak nitelendirdiği ayrı bölümde geçirdi. Çevik Bir'in moralinin iyi olduğu kaydedildi.

Koğuşlar dizayn edildi!
Soruşturmanın emniyet ayağı devam ederken, yollar Sincan'a çıktı. 28 Şubat sürecinde tankların yürütüldüğü Sincan'da 15 yıl sonra bu emri veren komutanların kaderi kesişti. İfade alma süreci devam ederken diğer yandan da olası tutuklama kararı dikkate alınarak Sincan F Tipi Cezaevi'nde hazırlıklar başladı. Olası tutuklamaya karşı Sincan Cezaevi'nde bazı koğuşların yeniden dizayn edildiği öğrenildi. Şüphelilerin, sorgu işleminin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

PAŞA MÖNÜSÜ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilere, şu yemekler verildi.
ÖNCEKİ GECE: Köfte, makarna, salata ve sütlaç.
DÜN SABAH: Çay ve simit
DÜN ÖĞLEN: Haşlama et, bulgur pilavı, yoğurt ve tatlı.

BiR SELAMLA iSTiFA
Dosya açıldı, 28 Şubat'ın icraatları ortaya saçıldı. Darbenin en büyük kanıtı ise 28 Şubat sürecinde aktif rol alan Genelkurmay Psikolojik Harekât Dairesi'ydi. Dairenin yazışmalarına göre dönemin vekillerine istifa baskısı uygulandı. Söz konusu belgede, şöyle deniliyordu: "Genelkurmay'a yakın bazı DYP'li vekillerin partilerinden istifa etmesi sağlanacak ve böylece Refah-Yol Hükümeti düşürülecekti. Bu konuda milletvekillerine 'Paşamızın selamı var, mümkünse istifanızı istiyorlar' demek yeterliydi."

EMRİ ÇEVİK BİR VERMİŞTİ
28 Şubat sürecinin simgesi, Sincan'da yürütülen tanklardı. Ankara'nın küçük ilçesini Türkiye gündemine taşıyan olay ise 4 Şubat 1997'de yaşandı. Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na bağlı 15 tank ve 20 zırhlı kariyer, cip ve REO'lardan oluşan konvoy, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Bir'in emri ve tümen komutanı Tümgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun koordinesinde Sincan caddelerine çıktı. Genelkurmay Başkanlığı ise olayı daha sonra "Motorlu yürüyüş tatbikatı' şeklinde isimlendirdi.

SORULAR BÇG'DEN ÇIKTI
Soruşturmada gözaltına alınan Çevik Bir ve karargah ekibinin sorgusu, Sağ ve Dini Motifli Terör Örgütleriyle Mücadele birimlerince yürütüldü. Gözaltındakilere Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) yönelik sorular yöneltildi. Zanlılara "BÇG'yi kim kurdu, sizin göreviniz neydi" şeklinde 5 tane soruldu.

ÖZKASNAK PAŞA'DAN 'SOYTARI'LI HAKARET
Bodrum'da oturan emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, dün evinin önünde bekleyen gazetecilere kızdı. Özkasnak, 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili soru sormak isteyen basın mensuplarına "Gidin başımdan. Ayıptır taciz ediyorsunuz. Gidin ulan... Sizin yaptığınız soytarılıktan başka bir şey değil. Hepiniz soytarısınız" dedikten sonra arabayla evinin önünden uzaklaştı.