Denktaş'a veda

Türkiye Cumhuriyeti devlet erkanı, muhalefet liderleri, askeri yetkililer ve on binlerce vatandaş, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı, Lefkoşa'daki son yolculuğunda yalnız bırakmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2012 Güncelleme 18 Ocak 2012, 02:16
Denktaş’a veda

İÇİNDEKİLER

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, son yolculuğuna uğurlandı. Denktaş'ı uğurlamaya Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tam kadro olarak katıldı. Meydanları dolduran on binlerce vatandaş, Denktaş'ı KKTC ve Türk bayrakları ile uğurladı. Top arabası ile Cumhuriyet Parkı'na götürülen KKTC ve Türk Bayrakları ile örtülü Denktaş'ın tabutunun ardında Kıbrıslılar yaklaşık 10 kilometrelik yolu son kez yürüdü. KKTC'nin Ata'sı olarak kabul edilen Denktaş için ilk tören, Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirildi.

RAHŞAN ECEVİT DE VARDI
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar ve diğer birçok siyasi parti lideri katıldı. Törende ayrıca 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında dönemin Maliye Bakanı olan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal da hazır bulundu. Ayrıca Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ve Türkiye Hahambaşı İsak Haleva da, Rauf Denktaş'a son görevde bulunan isimlerden di.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Törenin başlaması ile birlikte katafalktan alınan Denktaş'ın naaşı, askerlerin omzunda top arabasına kadar taşındı. Denktaş'ın tabutunun üzerine karanfiller atan vatandaşlar, "Tüm Türk Ulusunun ve halkımızın başı sağolsun. Sizi unutmayacağız'' ve "Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım'' yazılı pankartlar açtı. Türk ve KKTC bayrakları sallayan vatandaşlar, gözyaşlarını tutamadı. Bir Musevi asıllı vatandaş da cenazenin geçişi sırasında Tevrat'tan dualar okudu.

TOROS İÇİN SAYGI DURUŞU
Rauf Denktaş'ın vefatı nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda saygı duruşunda bulunuldu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Türk Dünyası'nın yiğit lideri, tarihi mirasın ve Kıbrıs Türklüğünün bağımsızlık ülküsü bizlere bıraktığın en büyük emanettir" dedi.

GÜL'DEN TESELLİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti. Gül ve Erdoğan, Denktaş için açılan taziye defterini imzaladı. Bu arada Gül, başını omzuna yaslayan Aydın Denktaş'ı teselli etti.

40 İLDE CENAZE TÖRENİ
Cuma günü yaşamını yitiren KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, 40'a yakın kentte gıyabi cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına, halkın ilgisi de yoğun oldu.

* Rauf Denktaş'ın defnedildiği Cumhuriyet Parkı, aile tarafından özellikle seçildi. "Toros" kod adlı Denktaş, 1957'de Rum EOKA örgütüne karşı kurulan TMT'nin anıtının gölgesinde yatacak.

CENAZEDEN NOTLAR
* İstanbul'da görülen davada tutuklu yargılanan Dursun Çiçek, mahkemede Denktaş'a saygı duruşunda bulunulması için bir dilekçe verdi.
* Kıbrıs, tarihinin en yoğun katılımlı cenaze törenine ev sahipliği yaptı.
* Denktaş'ın vefatı nedeniyle, dün Türkiye'de ve KKTC'de bayraklar yarıya indirildi.
* Törene, Azerbaycan, Katar, Afganistan, Bulgaristan, Makedonya ve Kosova'dan katılanlar oldu.
* Dünyada ilk kez bir devlet liderinin tabutu, 2 farklı ülke bayrağına sarıldı.
* Lefkoşa'da 12 cadde, tören için trafiğe kapatıldı.

Mesut ER-Recai KÖMÜR-Emre DİNER