Baykal ve Sav 256 imza peşinde

Eski CHP Genel Başkanı Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na Tüzük Kurultayı için baskıyı artırıyor. Baykal ve Sav ekipleri seçimsiz kurultay için 256 delegenin imzasını toplamak için çalışıyor.

Giriş Tarihi 26 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 26 Aralık 2011, 09:28
Baykal ve Sav 256 imza peşinde

İÇİNDEKİLER

CHP'de Parti Meclisi'nde "tüzük kurultayı" taleplerinin reddedilmesi, parti içi muhalefeti yeniden hareketlendirdi. Star gazetesinin haberine göre Deniz Baykal ve Önder Sav ikilisi, tüzük kurultayını toplamak için delegelerden imza toplanması talimatı verdi. Seçimsiz kurultay için 256 delege imzasının yeterli olması nedeniyle muhalifler, kurultayın rahatlıkla toplanabileceği hesabı yapıyor. Muhalifler bu süreçte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu mezhepçilik ve Dersim tartışmalarıyla vurmaya hazırlanıyor.

Kurultay kazanı kaynıyor

CHP'de kurultay kazanı yeniden kaynamaya başladı. Genel seçim sonuçlarındaki başarısızlıktan Kılıçdaroğlu'nu sorumlu tutan Baykal ve Sav, seçimli kurultay için gerekli olan 651 imzaya ulaşamayınca geri adım atmak zorunda kalmıştı. Ancak CHP'nin oy oranlarındaki azalma ve partinin ideolojik yapısındaki kayma iddiası, muhaliflerin yeniden güçbirliği yapmasına zemin hazırladı. Önder Sav'ın Ankara'da üç günlük delege kampının ardından geçen haftaki Parti Meclisi(PM) toplantısında, tüzük kurultayı toplanması için önerge verildi. Ancak muhaliflerin önergesi reddedildi.

İmza toplamaya başladılar

Tüzük kurultayı taleplerinin reddedilmesi üzerine Baykal ve Sav, kurultayını toplamak için delegelerden imza toplanması talimatı verdi. Genel başkan seçimi yapılmayan kurultay için delegelerin beşte birinin imzası yeterli. Bin 280 delegesi bulunan CHP'de, 256 delege imzasının yeterli olması nedeniyle muhalifler, kurultayın rahatlıkla toplanabileceği hesabı yapıyor. Ocak veya Şubat ayında yapılması planlanan olağanüstü kurultayın gündemi 'tüzük değişikliği' olacak. Muhalifler, genel merkezin gücünü zayıflatacak bir parti tüzüğü oluşturmayı hedefliyor.

Cemevlerinde üye yazılımı iddiası

Muhalifler Kılıçdaroğlu'nu ağırlıklı olarak Dersim ve mezhepçilik tartışmalarıyla yıpratmaya çalışacak. Muhaliflerin, delegeden imza toplama sürecindeki en önemli söylemi Antalya Milletvekili Osman Kaptan'ın son PM'de ortaya koyduğu iddialar olacak. Kılıçdaroğlu'nu "CHP'yi Alevileştirmekle" suçlayan Kaptan, cemevlerine gidilip partiyle ilgisi olmayanların üye yazıldığını iddia etmişti. CHP örgütlerinin değiştirildiğini TESEV'ci ve Sorosçuların partiye alındığını savunan Kaptan, Kılıçdaroğlu'na, "Ya Dersim kitabını yazın ya genel başkanlık yapın" çıkışını yapmıştı.

MUHALEFET ÇOK SERT

Partinin işgalden kurtulması lazım

PM'de tüzük kongresi taleplerinin reddedilmesini ise Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü "Sayın genel başkan hani korku imparatorluğunu yıkacaktı, böyle bir korku imparatorluğunu CHP tarihi görmedi. Bugüne kadar demokratik bir tüzükten bahsetti şimdi anti demokratik tüzüğün üstüne oturup katliam yapıyor" şeklinde değerlendirdi. Önder Sav'ın CHP'lilerle yaptığı kampa evsahipliği yapan Gaziantep eski Milletvekili Akif Ekici ise "CHP'nin bu mevcut tüzükle devam etmesi mümkün değil. CHP kapanan yollarda da örgütüyle partiye uygun bir yol bulacaktır" diye konuştu. CHP İstanbul eski Milletvekili Esfender Korkmaz da "CHP'yi yönetenlerin tamamının gitmesi ve partinin işgalden kurtulması lazım. Yoksa CHP marjinalleşecek" uyarısında bulundu.

İNÖNÜ'NÜN TORUNU DA VAR

Gülsün Bilgehan da imzacılar arasında


Tüzük kurultayı toplanması için hazırlanan önergeye imza veren PM üyeleri: Zuhal Samlı - (CHP Kadın Kolları Başkanı) Nur Serter, İnönü'nün torunu, eski Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, Didem Engin, Sema Kendirci, Önay Alpago, İsa Gök, Hüseyin Pazarcı, Sacid Yıldız, Ufuk Ataç, Mesut Değer, Mehmet Ali Özpolat, İrfan Hüseyin Yıldız, Ali Arslan.