Menderes'in son yazısındaki Ayet-i kerime

Yeni Asır Gazetesinde köşesinde haftanın ayetleri bölümünde Aydın Menderes Taha süresinin mealine yer veriyor..

Giriş Tarihi 24 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 24 Aralık 2011, 10:00
Menderes’in son yazısındaki Ayet-i kerime

İÇİNDEKİLER

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Aydın Menderes, son yazısında Türkiye'nin Ortadoğu bölgesinin yeni egemen gücü olacağını söyledi. Yeni Asır Gazetesinde 20 Kasım'da ''Millet ve tarih'' başlığıyla kaleme aldığı yazısında Menderes, 19. yüzyıl ünlü Fransız düşünürü Ernest Renan'ın "Toplumları, icat edilen bir tarih meydana getirir" sözünü hatırlatıyor. Menderes, şöyle devam ediyor: ''Millet veya toplum icat edilene neden inansın? Zira insanların 'Bu gerçektir' denilene inanmamaları mümkündür. Sadece bunu kabul etmiş gibi görünebilirler. Bunu temin eden ise gücün kullanılmasıdır. Güç kimde ise gerçek onun dediğidir. Bunu da Alman Nazi yanlısı Karl Schmidt 1920'lerde söylemiştir. Önce bu söze karşı çıkanlar daha sonra bunu kabul ettiklerini itiraf etmişlerdir. İstisnaları vardır. Ancak sözün özeti 'Güç kimin elindeyse tarih yazımı da onun elinde demektir.' Renan yanılmıştır.''

DIŞ POLİTİKA TEZLERİ

Ortadoğu'daki son gelişmeleri de değerlendiren Menderes, ''Uzun söze artık lüzum yoktur. Başbakan Erdoğan'ın son açıklamaları ve Amerika'nın tutumu gerçeği ortaya koymuştur. Türkiye Ortadoğu bölgesinin yeni egemen gücü olacaktır. Bunun kapsamını ve anlamını zaman ortaya koyacaktır. Bu kararı Amerika vermiş, Türkiye de kabul etmiştir. Bu tek başına ne iyi ne de kötü bir şeydir. Önemli olan bu anlaşmanın şartlarıdır. Eğer şartlar Türkiye'nin lehine ise bu onun için doğru bir anlaşmadır. Bu işten karlı çıkar. Aksi halde zarar eder. Bunu biz kişisel olarak önceden bilemeyiz. Zira takdir Yüce Allah'ındır. Biz ise bu durumun hayırlara vesile olması için Allah'a niyaz ederiz.'' değerlendirmelerinde bulunuyor.

HAFTANIN AYETLERİ

Köşesinde haftanın ayetleri bölümünde ise Menderes Taha süresinin mealine yer veriyor. ''Musa: 'Rabbim!' dedi, 'Yüreğime genişlik ver.' (Taha/25) İşimi bana kolaylaştır.(Taha/26) Dilimden (şu) bağı çöz. (Taha/27) Ki sözümü anlasınlar. (Taha/28)'' mealini veren Menderes, yazısını ''Herkesin Allah'ın yardımına ihtiyacı vardır.'' şeklinde bitiriyor.