Maraş katliamı TBMM'nin gündemine geliyor

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, Maraş olaylarının faillerinin bulunması için Kahramanmaraş'taki sivil toplum kuruluşları ile araştırma komisyonu kurulması amacıyla TBMM'ye başvurmayı düşündüklerini bildirdi.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 23 Aralık 2011, 19:24
Maraş katliamı TBMM’nin gündemine geliyor

İÇİNDEKİLER

Özel, Pir Sultan Abdal Derneği Kahramanmaraş Şubesi'ne yaptığı ziyarette, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

Yarın düzenleyecekleri anma programında kavga çıkarmak gibi düşüncelerinin olmadığını dile getiren Özel, "Daha önce vali beyle görüşmüştük. Kahramanmaraş'ın ileri gelenleri de oradaydı. Orada da dile getirdim. Biz bu işi Kahramanmaraş'a mal etmedik. Kahramanmaraşlılara mal etmedik, kardeşlerimize mal etmedik. Bunu yapanlar 'canidir, sadisttir' dedik. Dolayısıyla Kahramanmaraşlılar olarak bunu doğru buluyorsanız gelin Alevisi Sünnisiyle bir araya gelelim, bu anmayı hep beraber yapalım, birlik beraberliğimizi herkese duyuralım" dedi.

Basın açıklamasını Kahramanmaraş'ta yapmayı planladıklarını ancak "güvenlik" nedeniyle bunun reddedildiğini anımsatan Özel, son günlerde gerginliğin tırmandırıldığını ileri sürdü.

Müracaatlarının reddedilmesine rağmen yine de Vali Şükrü Kocatepe ile görüşeceklerini belirten Özel, şöyle konuştu: "Biz bu toplantıya katılacak sivil toplum örgütlerini yarın Narlı'ya çağırdık. Narlı'dan Kahramanmaraş'a yürümeyi, burada basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz. Onun için ne Kahramanmaraş'ı suçlamak ne de burada gerginlik çıkartmak gibi bir amacımız yok. Yarın Narlı'da buluşacağız ve oradan buraya gelip basın açıklaması yapacağız. İzin verilmezse zorlandığımız yerde basın açıklamasını yapacağız. Amacımız kavga çıkartmak değil. Ama bir anmayı bize çok görüyorlarsa düşündürücü ve üzücüdür."

TBMM'YE BAŞVURULACAK
Maraş olaylarının faillerinin bulunmasını istediklerini vurgulayan Özel, şöyle devam etti: "Buradan gelecek talepler doğrultusunda sadece 24 Aralıklarda değil yılın diğer günlerinde araştırma komisyonu kurulması, faillerin tespiti için müracaat etmeyi planlıyoruz. Sadece bizim federasyon değil Kahramanmaraş'taki sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla Maraş olaylarının faillerinin bulunması için araştırma komisyonu kurulması için TBMM'ye başvurmayı düşünüyoruz. Bunda da kararlıyız.

Bu hem Kahramanmaraş'ın töhmet altında kalmaması hem de faillerin ortaya çıkartılması için olacak. İleri ki günlerde Kahramanmaraş'ta çeşitli sempozyumlar düzenlemeyi ve bu alınganlıkların kırılmasını düşünüyoruz. Kahramanmaraş'ta da bu potansiyeli görüyorum. Kahramanmaraş Barosunun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının (KMTSO) açıklamaları da zaten bu yönde. Bu, olumlu bir gelişmedir. Bunun değerlendirilip kavgaya yer vermeden sağlıklı şekilde çözülmesi gerekiyor."

Özel, amaçlarının olay çıkarmak değil tam tersi olay çıkmasını engellemek olduğunu dile getirerek, "3-5 çapulcunun ne Kahramanmaraş'ı ne de bu katliamı gölgelemesini istemeyiz. Bu, bir anmadır. Bu, tarihle yüzleşmedir. Görüyorsunuz, 74 yıl sonra Dersim'le yüzleşmeye başlandı. Bu, olumlu bir gelişmedir. Bir an önce bunların açığa çıkartılmasını istiyoruz. Bunu da böyle aşabiliriz diye düşünüyorum. Karşılıklı kavgaya girerek bu iş çözülmez" ifadesini kullandı.

92 SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI
Bu arada Kahramanmaraş'ta 92 sivil toplum örgütü, Kahramanmaraş olaylarının 33. yıl dönümünde sağduyusu çağrısında bulundu.

Sivil toplum örgütleri adına yazılı açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Kahramanmaraşlılar olarak hiçbir zaman hatırlamak istemedikleri olayların acısını hala yüreklerinde taşıdıklarını söyledi.

Kahramanmaraş'ın milli mücadelede emsali görülmemiş bir destan yazdığını belirten Arıkan, şöyle dedi: "O işgale karşı Sünnisi ve Alevisi ile omuz omuza mücadele veren Kahramanmaraş halkı bundan 33 yıl önce bu kardeşliğe ve birlikteliğe zarar vermek için sahneye konulmuş karanlık ve kirli oyuna bir kez daha gelmeyecektir. Bu birliktelik yüzyıllardır olduğu gibi bugün de Kürdü, Çerkezi, Sünnisi ve Alevisi ile kardeşçe yaşanmaya devam edecektir. Ve bilinmelidir ki hiçbir Kahramanmaraşlı sahneye koyulan bu oyunun parçası ve muhatabı değildir. Bu karanlık olay aydınlatıldığında ve olayların gerçek failleri ortaya çıktığında bu gerçek bir kez daha anlaşılacaktır."

Sünnisi ve Alevisi ile bu topraklarda kardeşçe yaşayan insanların bu yarayı kaşıyıp kanatmak isteyenlere asla fırsat vermeyeceğini vurgulayan Arıkan, "92 sivil toplum kuruluşu olarak bu oyuna gelmeyeceğimizi tüm dünyaya haykırıyor, 1978 olaylarını lanetle ve nefretle kınıyor, bu olaylarda hayatını kaybetmiş Sünnisi ve Alevisi ile tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadesini kullandı.