Dünya batıyor Türkiye büyüyor

Başbakan Erdoğan, 'Dünyada büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Hamdolsun biz o ülkeler arasında değiliz' dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2011 Güncelleme 13 Ekim 2011, 09:09
Dünya batıyor Türkiye büyüyor

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi 2011-2012 öğretim yılı açılış törenine katıldı. Erdoğan, krizdeki dünya ekonomisi başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili açıklamalar yaptı:

Dünyayı etkileyen büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Amerika'nın haline bakın, borçta dünyada birinci. Japonya ikinci. Hamdolsun biz bunların arasında değiliz. Karşılıksız para basarak bankaların açıklarını kapatıyorlar. İspanya'da işsizlik yüzde 22, Amerika'da yüzde 10'a dayandı. Biz şu anda yüzde 9,2'deyiz.

BM'de daimi üyeler 2. Dünya Savaşı şartlarında belirlendi. Böyle adalet dağıtabilir mi BM? 5 Daimi üye aralarında anlaştı. Sudan'a yaptırım... İran'a yaptırım, baskı ama gelip İsrail'e aynı yaptırımı, baskıyı uygulayamıyorsun.

Afrika ve Somali'de gördüğüm manzaranın tarifi yok. Ondan sonra kendileri obezite oluyor. İnanın pantolonlarının duble paçası içindeki kırıntıları verseler, Afrika'nın hepsi ayağa kalkar. Görün oraları, nedir? Bu sefalet neyin nesi? O insanlara artık elimizin uzanması lazım.

YENİ DÜNYA DÜZENİ
Ruanda'da ne vardı, Fransa'nın sömürüsü vardı. Öbür tarafta İtalya, İngiltere vardı. Yıllarca sömürdüler. Şimdi de petrol kuyuları var oraya nasıl el koyarım hesabını yapıyorlar.

Yeni dünyada adaletsizliğe 'Dur' denilecek. Çünkü bu yanlış hesabın miadı doldu. Kara düzen artık sürdürülemez. Sadece insanlığın moral değerleri değil, yeryüzünün tükenmezmiş gibi sömürülen kaynakları da heder edilmiştir.

ANAYASA ÇOK ÖNEMLİ
Erdoğan, "Üniversitelerimizi daha özgür hale getirme gayreti içindeyiz. İnanç özgürlüğünden düşünce özgürlüğüne kadar her alanda bunu başarmak zorundayız" dedi. Erdoğan Yeni Anayasa konusunda ise şunları söyledi: Bu büyük değişimine uyumlu, çağdaş, demokrasinin ve hukukun ruhuna uygun bir Anayasa yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Buraya hepimiz adeta inşaata harcı taşır gibi, bilgimizi, taşımak durumundayız."

PERES ÇOK ŞAŞIRMIŞ
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrailli esir asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına yardım eden Türkiye'nin tutumuna şaşırdığını söyledi. Peres, "Türk hükümetinin duruşu karşısında hoş bir şaşkınlık yaşadım. Her şeyi bir kenara bırakıp, siyasetin insani konuların önüne geçmesine izin vermediler" dedi.


Hasan AY-Mesut ER