35.maddeye neşter

Durumdan 'Vazife çıkarma' dönemini sona eriyor. Hükümet, darbelerin yasal dayanağı olan TSK'nın 35. maddesine ayar yapacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2011 Güncelleme 07 Ağustos 2011, 13:27
35.maddeye neşter

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 35. madde ile ilgili ilk sinyali geçen yıl vermişti. Demokratikleşme yolunda bir dizi adım atan Hükümet, askeri darbelerin yasal dayanağı olarak gösterilen TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesine de neşter vuracak. Hazırlanan çalışmalarda; Silahlı Kuvvetler'in, Türkiye Cumhuriyeti'ni koruma görevinin madde metninde tutulması ancak "kollama" misyonunun değiştirilmesi görüşü ağır bastı.

DEMOKRASİ GEREĞİ
Çalışmalarda öncelikle "yöntem konusu" ele alındı. Yöntem belirleme toplantılarında "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" şeklinde formüle edilen 35. maddenin tamamen kaldırılması veya darbelere yasal dayanak olan bu maddeye demokrasi ayarı yapılması seçenekleri üzerinde duruldu.

CHP DE DESTEKLİYOR
35. maddede yer alan TSK'nın Türk yurdunu korumasına yönelik ifadenin maddede korunacağı bir formül planlanıyor. Buna göre, maddenin "Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak" bölümünde değişiklik yapılacak. Edinilen bilgilere göre 35. maddeyle ilgili benzer bir çalışma bir süredir Başbakanlık'ta da sürdürülüyor. Çalışmaların sona ermesinin ardından Genelkurmay'ın da görüşü alınarak sonbaharda yasal düzenlemeye gidilebilecek. Bu arada CHP de, 35. maddenin değiştirilmesiyle ilgili olarak hazırlanacak mutabakata olumlu yaklaşacağını açıkladı.

GÜL'DEN TAM DESTEK
Cumhurbaşkanı Gül de bu konuya destek veriyor. Gül, 27 Nisan 2011'de, gazetecilerin, 35. maddeyle ilgili sorusuna "Onlar da değiştirilir. O maddenin içeriğini ve bağlantılı kısımlarını okursanız, durumdan vazife çıkmaz. Ama böyle yanlış algıya yol açtığı için onun yeniden yazılmasında büyük fayda var" demişti.

EVREN'İN DAYANAĞI
12 Eylül darbesinin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, 12 Eylül'le ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde verdiği ifadesinde, askeri müdahalenin meşruiyetini 35. maddeye dayandırmıştı. Evren, "O günkü ülke şartları, bize bu görevi verdi" dedi.


Yahya BOSTAN