İstifalar için ne dediler?

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2011, 00:00 Güncelleme 29 Temmuz 2011, 22:06
İstifalar için ne dediler?

İÇİNDEKİLER

Ünlü isimler Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kuvvet Komutanları'nın istifalarını değerlendirdi.

Metin Sever (Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü):
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in istifası bir kriz olarak görmüyorum. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanlarınında YAŞ'ta görevi zaten bırakacaktı. Bundan sonraki süreçte Genelkurmay Başkanı'nın Jandarma Genel Komutanı'nın olması bekliyorum asıl kriz Jandarma Genel Komutanı istifa ederse yaşanır.

Sevilay Yükselir (Sabah Gazetesi Köşe Yazarı):
Bu istifalar Türkiye değişiminin bir başka yansıması . Sanıyorum komutanlar Silvan'daki olaydan sonra meselenin yargıya taşınmasını hazmedemediler. Ama bu benim açımdan kriz gibi algılanabilecek birşey değil .Bence çok olumlu Türkiye'nin militarist statükocu yapıdan kurtulduğunun işareti. Bugünlere gelene kadar mehmetçiklerimizi çatışmada nasıl kayıp verdiğimizi sorgulayamıyorduk ama artık sorgulanabiliniyor. Bu sorgulanma noktası da sanıyorum Genelkurmayın üst düzeyini rahatsız etti. Bir takım alışkanlıklardan farklı bir tablo ile karşı karşıya olmaları böyle bir istifa ile tavır alma durumunu getirdi. Ama bence bu tavır kriz yaratacak birşey değil geçmişte koalisyon hükemeti olsaydı bu istifa çok çılgın bir krize dönüşebilirdi. Artık Türkiye bunları aştı komutanlar emekliliğini isteyebilir bunu abartmaya bir neden bulamıyorum.

Mehmet Altan:
Bu istifalar hükümetin Ergenekon Davası'ndan yargılanan askerlerin terfi ettirilmemesi konusundaki kararlı tutumuna karşı bir tepkidir. Hükümet tahmin ediyorum bu durumu öngörmüştür. Böyle bir restleşmeye girildiyse hükümet bu duruma karşılık tedbirlerini önceden almıştır.

Hasan Bülent Kahraman:
Yüksek Askeri Şura'ya çok az bir zaman kaldığı için "acaba bu tür bir tepki olur mu" diye düşünüyordum. Genelkurmay'a yakın kaynaklar Işık Koşaner'in istifaa edebileceğini bir süredir dile getiriyordu. Kabul etmek gerekir ki geçen sene YAŞ'ta alınan kararlar sivil-ordu ilişkilerinde bir dönüm noktası oluşturmuştu. Bu istifaları sivil-ordu ilişkilerinin normalleşmesi döneminde alınmış bir kara olarak olumlu buluyorum. Umarım ki aşağıdaki kademelerde buna dönük bir tepki ortaya çıkmaz.

Doğu Ergil:
Bu istifalar bir hoşnutsuzluğun belirtisidir. Hoşnutsuzluğun kaynağı tabi olunan kurumun tutumuna karşı ya da tabi olunan kuruma karşı bazı konularda hesap verilememesi oalbilir. Bence burada her iki durum da söz konusu. Artık bundan sonra olması gerekenler olacaktır. Yeter ki, kırmadan-dökmeden, nezaket çerçevesinde bunlar olsun.

Avni Özgürel:
İstifa kararını Genelkurmay Başkanının isteyerek almış olduğunu düşünmüyorum. Bu karar alt kademelerden gelen psikolojik baskı sonucu alınmıştır.