Ekşi darbe

CHP'li Meclis Başkanvekili Oktay Ekşi, Başkanlık seçimini izleyen CHP'li vekilleri 'yok' sayınca 'Yemin etmesek de çalışırız' tezi bizzat Ekşi tarafından boşa çıkarılmış oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2011 Güncelleme 05 Temmuz 2011, 04:22
Ekşi darbe

İÇİNDEKİLER

Yemin kriziyle açılan TBMM, yine tarihi bir oturumla yeni başkanını seçti. AK Parti adayı Cemil Çiçek, 3. turda aldığı 322 oyla TBMM'nin 25. Başkanı seçildi. Ancak Genel Kurul'a yine "yemin" gerilimi hakim oldu. Seçim için toplanan Genel Kurul'da, CHP'liler, yemin etmedikleri halde parti grubunun bulunduğu sıralardaki yerlerini aldı. AK Parti, CHP ve MHP'nin tam kadro katıldığı Genel Kurul'da BDP'lilerin yerleri boş kaldı. Oylamaya geçmeden önce yemin etmeyenlere çağrı yapan Geçici Başkan CHP'li Oktay Ekşi'nin bu çağrısına sadece AK Parti'den Antalya Milletvetkili Mevlüt Çavuşoğlu uydu.

KAMER GENÇ SAHNEDE
CHP'liler ise salonda oturmalarına rağmen yemin etmedi. Ekşi, bunun üzerine "Seçimde sadece ant içenlerin adları okunacak" uyarısını yaptı. BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in ismi yanlışlıkla okundu. Onun dışında, yeminsiz hiçbir vekilin ismi okunmadı. 376 milletvekilinin oy kullandığı ilk turda, Çiçek'e 302, MHP adayı Tunca Toskay'a 50 ve AK Parti'nin 2. adayı Zelkif Kazdal'a 23 oy çıktı. Bu sırada aniden kürsüye yürüyen CHP'li Kamer Genç, oy kullanmak istediğini, İçtüzüğün bunu engellemediğini savundu.

'MAHKEME İPTAL EDER'
Geçici Başkan Oktay Ekşi ise, "Oylama bitmiştir. İtirazınız kayıtlara girdi" diyerek Genç'in oy kullanmasına izin vermedi. Ekşi'nin tavrı, AK Parti sıralarından alkışlı destek buldu. Kazdal'ın çekildiği 2. tur oylamadan ise Çiçek'e 322, Toskay'a 52 oy çıktı. Bir kez daha kürsüye yürüyen Kamer Genç, Ekşi'ye "Anayasa'ya aykırı hareket ediyorsunuz, Bu seçim Anayasa Mahkemesi'nde iptal olacaktır" dedi. Bu aşamada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun devreye girerek "Tansiyonu yükseltmeyelim" dediği ve Genç'i engellediği öğrenildi. 3. turda 322 oy olan Çiçek Meclis Başkanı oldu.

İLK İŞİ 'KRİZİ ÇÖZMEK'
Çiçek, teşekkür konuşmasında da ilk işinin yemin krizini aşmak olacağının sinyallerini verdi. Öncelikleri "Kürt sorunu ve siyaset hukuku" olarak sıralayarak hem CHP, hem BDP'ye mesaj veren Çiçek, "Soğuk savaş döneminden kalma alışkanlıkla yumruk sıkarak değil birbirimizin elini sıkarak bunu halledebiliriz. Çözümün adresi burasıdır, Meclis'tir" dedi. Çiçek ardından da görevi Oktay Ekşi'den devraldı. Ekşi, hukukçu kimliği ile değerli bir siyasetçi olan Çiçek'e görevi devretmekten mutluluk duyduğunu söylerken bir de çiçek sundu. Cemil Çiçek ise "Ben çiçek getirmedim ama soyadım Çiçek" dedi.