CHP'de rehavet AK Parti'de hararet

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2011 Güncelleme 12 Mayıs 2011, 00:00
CHP’de rehavet AK Parti’de hararet

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en batısındaki şehir Edirne. Tunca, Arda, Meriç nehirlerinin buluştuğu noktada kurulmuş, Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış, 4 sınır kapısıyla Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan güzel, etkileyici, trafikte hiç kimsenin korna çalmadığı bir sınır şehri. Seçime yaklaşık 1 ay kaldı. CHP kentte hep güçlü olmuş. Hem belediye başkanlığı hem 4 milletvekilinden 2'si CHP'de. Bu yüzden olsa gerek, Edirne'nin sokaklarında CHP'nin seçim kampanyası pek hissedilmiyor. "Nasıl olsa yine kazanırız" rehavetiyle, teşkilatın seçim çalışmalarını ağırdan aldığı dikkat çekiyor.

Geçen hafta Pazar günü Edirne'ye yaptığımız ziyaret sırasında İl ve Merkez İlçe binalarına birkaç kez gittiğimiz halde kapıların kilitli olduğunu gördük. Buna karşılık diğerlerinde yoğun trafik, hummalı bir çalışma dikkat çekiyordu. Özellikle AK Parti, Trakya'da uzun yıllardır CHP lehine olan tabloyu değiştirmek için neredeyse adam adama markaj uygulamaya başlamış.

İl Başkan Yardımcısı Naci Arda, evlerde özel toplantılar yaptıklarını, ilk başta yadırgayanların, şimdi bütün akrabalarını topladığını söylüyor. Şehirde dolaşanlar, AK Parti'nin çok sayıda seçim ofisi kurduğunu, binaları büyük afişlerle süslediğini görüyor.

Buna karşılık CHP'nin oransal üstünlüğünü sokağa yansıtan bir görüntü yok. Daha çok Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitinglerine ve reklamlarına bel bağlayan bir kampanya yürütülüyor. AK Parti, MHP hatta DSP'nin seçim otobüsleri tur atarken, CHP otobüsüne rastlanmaması da "Nasıl olsa biz seçimi alırız" rehavetine bağlanıyor.

Peki seçmen neden daha çok CHP'yi tercih ediyor? Genellikle yanıt şu: "Biz Ecevit Kıbrıs'a çıktığından beri hep CHP'ye oy veririz." Tabi bu değerlendirmeyi yapanların çoğu Balkan göçmeni. Aynı değerlendirmeyi sadece Edirne'de değil, Çorlu'da da duyduk. CHP'ye oy vermek neredeyse "alışkanlık" haline gelmiş.
Sadece Özal dönemini istisna tutuluyor. Özal'ın Bulgaristan'da sıkıntı içerisinde olan Türklere kapıyı açması da göçmenlerin belleğinde unutulmaz bir anı olarak duruyor. Göçmenler o dönem Özal'a oy verdiklerini söylüyorlar.

MİLLETVEKİLİ SAYISI DÜŞTÜ
CHP'nin 2, AK Parti'nin 1, MHP'nin 1 milletvekili var. Ancak yeni düzenleme ile vekil sayısı 3'e düştü.
AK Parti yöneticileri bu seçimde 3 milletvekilinden 2'sini çıkarmak gibi iddialı bir hedef koymuş durumda.
Tarlada, yolda, kahvehanede konuştuğumuz vatandaşların tahminleri ise 2 noktada yoğunlaşıyor:
Sürpriz tahmin; üç partinin 1'er milletvekili çıkaracağı yönünde. İkinci ve yaygın olarak dile getirilen tahmin ise CHP'ye 2, AK Parti'ye 1 milletvekilliği veriyor.

PARTiLERiN ADAY LiSTESi
12 Haziran seçiminde iddialı olan 3 partinin aday listeleri şöyle:
CHP ADAYLARI: 1- Recep Gürkan 2- Kemal Değirmendereli 3- Abdülbaki Topal
AK PARTİ ADAYLARI: 1- Mehmet Müezzinoğlu 2- Tuna Bekleviç 3- Fatma Aksal
MHP ADAYLARI: 1- Cemalettin Uslu 2- Gürsel Şimşek 3- Doğuş Şimşek