Kurg'USA'l

Birbiriyle ilgisiz görünen 'Şii direnişi', 'Diyarbakır'a indirilen uçak' ve 'İsrail'in el koyduğu gemi' aslında tek kurgunun unsurları: ABD'nin amacı İran'ı kuşatmak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2011 Güncelleme 17 Mart 2011, 03:17
Kurg’USA’l

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu'da yaşanan halk ayaklanmaları ve ardından kaydedilen bazı çarpıcı gelişmeler, ABD'nin İran üzerindeki yeni planlarını da gözler önüne serdi. İstihbarat ve strateji uzmanları, "büyük resmi görebilmek için" birbiriyle ilgisiz görünen gelişmelerin yan yana değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bahreyn'de Şii direnişinin tırmanması, Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e asker göndermesi, İsrail ordusunun, Mersin limanından hareket ettiği belirtilen gemiye "Gazze'ye silah götürdüğünü öne sürerek" el koyması, İran'dan Suriye'ye giden bir kargo uçağının "nükleer silah bulunduğu" ihbarı üzerine Diyarbakır Havaalanı'na indirilmesi, uzmanlara göre tek bir adrese çıkıyor o da İRAN. Tüm bu gelişmeleri "Amerikan'ın İran'ı sıkıştırma operasyonu'' olarak yorumlayan uzmanlar, ABD'nin Ortadoğu ülkelerine planlı silah satışına dikkat çekerken, geliştirilmek istenen Sünni/Şii eksenine yönelik şu yorumları yaptı: "Amerika ve İsrail, İran'a direkt bir hareket yapamıyor. Kuşatma operasyonlarına geçtiler. Amerika, İran'dan Suriye'ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen bir kargo uçağında nükleer silah bulunduğu ihbarını yapıyor. Uçak indiriliyor, legal bir uçak çıkıyor. Uçak yoluna devam ediyor. Nedeni, İran'ı ve Suriye'yi rahatsız etmek. Gazze'ye giden gemiye el koyma da İran'a baskının bir unsuru."

REJİM SANILANDAN GÜÇLÜ
Çanakkale Üniversitesi rektörlüğüne yeni atanan, Prof. Sedat Laçiner de "İran adresi" üzerinde yapılan analizleri çarpıcı gözlemler eşliğinde aktardı: "İran'ın gösterileri kullanarak bölgede etkinliğini arttırmaya başlaması ABD'yi rahatsız etti. Amerikalılar demokratik gösterilerin kısa sürede Tahran'a ulaşmasını umuyordu. Ancak İran'da rejim sanılandan çok daha güçlü. Ayrıca rejimin arkasındaki halk desteği de tahminlerin ötesinde yüksek. İran tedbirlerini aldı. İran'ın sürece asıl cevabı, Şii azınlık bulunan Arap ülkelerinde karşı gösteriler düzenletmesi oldu. Bunların en etkilisi ise Bahreyn. Bahreyn'de başından beri meydanları dolduran protestocular etkin Şiiler. Olayın Şii-Sünni çatışmasına dönmesi işten bile değil. Eğer İrancılık Körfez'in karşı yakasına sıçrarsa azımsanmayacak kadar büyük Şii azınlıkları olan diğer Körfez ülkelerinin de etkileneceği açık. Başka bir deyişle ABD ve Batı bölgede demokrasiyi destekleyeyim derken, genişlemiş bir İran nüfuz sahası ile daha radikal ve Batı karşıtı rejimler de karşılarına çıkabilir.''

TEMİZ ÇIKTI KALKIŞ YAPTI
Türk hava sahasını kullanma isteği üzerine Diyarbakır Havaalanı'na indirilen İran kargo uçağı, 13 saatlik aramanın ardından "temiz" çıkınca havalanma izni verildi.

'EN İYİ' ÖRNEK BAHREYN
İran'ın sürece asıl cevabı, Şii azınlıklar bulunan Arap ülkelerine karşı büyük gösteriler düzenletmesi oldu. Bunlardan en etkilisi de Bahreyn oldu.