Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'na: Özür dileyin

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ülkede yasayan Hıristiyanlardan özür dilemeye çağırdılar.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 06 Eylül 2010, 16:59
Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’na: Özür dileyin

İÇİNDEKİLER

Mardin'in Midyat İlçesi'nde Süryani Kültür Derneği ile Dünya Mıhellemi Birliği, CHP'li Avcılar Belediye Başkanlığı tarafından asıldığı belirtilen türbanlıları rahibeye benzeten afişlere ve ardından yaşanan tartışmalara tepki gösterdi.

Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ülkede yaşayan Hıristanyanlardan özür dileyeme çağırdı.

Vatan2a göre, Türkiye'de Süryanilein yaşadığı Midyat'ta, rehibe ile ilgili afişler ve sonrasındaki gelişmeler tepki çekti. Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş yazılı açıklamasında, rahibe kıyafetinin Hıristiyanlık için önemli bir değer olduğunu belirterek, rahibe kıyafeti aşağılanacak bir kıyafet değil, aksine başörtüsü kadar şerefli ve onur verici bir kıyafet olduğunu söyledi. Rahibe kıyafeti üzerine yapılan tartışmaların kendilerini üzdüğünü belirten Aktaş, rahibelere karşı yapılan bu tutumun, bu ülkede yasayan farklılıkların ne kadar ötekileştirilip ne kadar yabancılaştırıldığının bir göstergesi olduğunu ileri sürdü.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ülkede yasayan Hıristiyanlardan özür dilemeye çağıran Yuhanna Aktaş şöyle dedi:

"Bu ülkede yasayan Hıristiyan dinine mensup Süryaniler, Ermeniler ve Rumların iktidar ve ana muhalefet partisi tarafından aşağılanmıştır, dini duyguları rencide edilmiştir. CHP'liler tarafından asılan afiş tartışmaları yapılırken, hiç kimse bu kıyafeti giyen ne bir rahibenin ne de mensup olduğu bir Hıristiyan dininin gözünden olaya bakma zahmetinde bulunmamıştır. Bu iğrenç benzetmeyi yapıp billboardlara asan iğrenç zihniyet kadar, bunu kendine rant elde etmek için kullanan zihniyet de iğrençtir. Bu söylemler bizi derinden üzmüştür, şiddetle kınıyoruz. AK Parti ve Başbakan da bu tartışmayı daha da ileri götürerek bir rahibe kıyafetini Diyarbakır mitinginde CHP, başörtüsünü rahibe kıyafetiyle özdeşleştiriyor diyerek Hıristiyanlar için önemli bir değer olan dini bir kıyafeti küçümsemiş ve aşağılamıştır. Oysa Başbakan bu ülkede yasayan azınlıkların sıkıntılarıyla birebir ilgilendiğini bir çok yerde ifade etmiştir."

'HIRİSTİYANLIĞA KARŞI DÜŞMANCA ANLAYIŞ'

Midyat'taki Mıhallemiler de tepkilerini basın açıklamasıyla dile getirdi. Açıklama sırasında'Başörtüsü onurumuzdur', 'Tesettür kutsal bir emirdir', 'CHP başörtülülerden özür dile', 'CHP rahibelerden özür dile', 'Rahibeler Hz. Meryem'in varisleridir' yazılı dövizler taşındı. Dünya Mıhellemi Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Ali Aslan, CHP'nin ranibelere hakaret ettiğini ileri sürdü. Aslan şunları söyledi:

"Hıristiyanlığa karşı olan sakat ve düşmanca anlayış, ülkemizde büyük çoğunluğu Müslüman olan vatandaşlara gizliden empoze edilmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken de İslam'ın kesin bir emri olan örtünme ve Hıristiyanlığın önemli bir şiarı olan ruhbanlık sistemi aşağılanır bir tarzda kamuoyuna sunulmuştur. Kuytu manastırlarda inzivaya çekilip, kendini Allaha adayan fedakar rahibelere bile artık dil uzatma seviyesine düşmüştür."