Bağışıklığınızı güçlendirin

Dengesiz ve sağlıksız beslenme, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, stresin artması ve bunların yanı sıra mevsim değişiklikleri savunma mekanizmasını zayıflatır.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2010 Güncelleme 04 Kasım 2010, 10:21
Bağışıklığınızı güçlendirin

İÇİNDEKİLER

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Pınar Kepekçi, "Hayatınızdaki stres unsurlarından uzaklaşamıyorsanız, ruhsal korkuları, çatışmaları atamıyorsanız tehlikedesiniz demektir. Çevre kirliliği, yoğun trafik ile oluşan hava kirliliği, özellikle yazları aldığınız aşırı UV ışınları ve metabolizmanızı azaltan hareketsiz yaşam, bağışık sisteminizi zayıflatır" diyor.
VİTAMİN KULLANIN
Vitaminler ve mineraller vücut tarafından üretilemeyeceği için yiyeceklerle alınmaları gerekiyor. Bu durumda sağlık için gerekli olan vitaminler; dışarıdan, çeşitli vitamin takviyeleri ile sağlanabiliyor. Mikro besinler olarak da adlandırılan vitaminler, yağlar, proteinler ve karbonhidrat gibi makro besinlerin aksine çok düşük miktarda alınabiliyor ve kalori içermiyorlar. Vitaminler, yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yağda eriyen vitaminler; A, D, E ve K, yağ dokusunda depolanabiliyor ve ihtiyaç anında salınabiliyor. Bu vitaminlerin yemeklerden sonra alınması, emilimlerini artırabiliyor. B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitamininden oluşan suda eriyen vitaminler ise, vücutta depolanmıyorlar ve her gün belli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekiyor. Bu vitaminleri, bol su ile içerek emilimlerini artırabilirsiniz. Mineraller ise kemik, diş, yumuşak doku, kas, kan sinir hücrelerinin yapısında doğal olarak bulunuyor. Kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko en önemli mineraller arasında yer alıyor.

DİRENCİNİZİ KUVVETLENDİREN ÖNERİLER
Vücuttaki bakteriler bağırsaklarda bulunuyor. Bu nedenle de antibiyotiklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor

Mor ve kırmızı meyveleri bol miktarda tüketin.
Yüksek oranda beta karoten ve A vitamini içeren balkabağını mutfağınızda mutlaka bulundurun.
Tam buğday ekmeği tüketin.
Mutlaka bir orta boy elma ve bir avuç çekirdekli siyah üzüm tüketin.
Günde üç bardak yeşil çay için.
Çocuklarınıza mutlaka bir bardak taze sıkılmış elma suyu içirin.