İstanbul'un nefes borusu

Karadeniz sahilinde bulunan Şile, yemyeşil bitki dokusu, altın renkli doğal kum plajları ve temiz denizi ile özellikle İstanbul'da yaşayanlar için günübirlik kaçamak yeri…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2010 Güncelleme 15 Ağustos 2010, 00:00
İstanbul’un nefes borusu

İÇİNDEKİLER

Karadeniz sahilinde İstanbul'un yanı başındaki Şile, denizin, kumun, yeşilin, tarihin, eşsiz doğanın kucaklaştığı bir yöre. İlçe sınırları içindeki dağların yüzde doksanı ormanlarla kaplı. Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Şile eski Yunancada "Yaban Çiçeği" anlamına geliyor. Şile'nin limanına girdiğinizde arkanızda tarihi kale, bir yanınızda ise ilçenin simgesi deniz feneri karşılıyor sizi. Karadeniz'in azgın dalgalarıyla mücadele eden gemilere 1859 yılından beri kılavuzluk ediyor Şile Feneri. Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan fener, Türkiye'nin en büyük deniz feneri olma özelliğini taşıyor aynı zamanda. Şile Kalesi tarihsel gelişim içinde önemli bir yer tutmuş. Bizanslıların inşa ettiği kale, daha sonraları Osmanlılar tarafından kullanılmış. Kalenin yer aldığı ada, yapıtın şeklinden dolayı Ocaklı Ada olarak anılıyor. Ağlayan Kayalar, Şile Feneri'nin 600 metre gerisinde taşlar arasından çıkan bir su kaynağı. Akış biçimi ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetildiği için bu adı almış. Efsaneye göre iki genç birbirlerini çok sevmiş, ancak aileleri evlenmelerine karşı çıkmış.Onlar da kavuşamayacaklarını anlayınca el ele tutuşup kayalıklardan Karadeniz'e atlamışlar. Arkalarından kayalar bile ağlamış… Hafif kıvrımlı küçük koy ve doğal plajların yer aldığı 60 km'lik sahil şeridine sahip. Denizi tertemiz, uçsuz bucaksız plajlarının kumu altın renginde ve ince taneli. Ağlayan Kaya, Kumbaba, Ayazma, İmrenli, Sahilköy en çok tercih edilen kumsallar. Şile'de yaz turizmi sezonu çok kısa. Ağustos en sıcak ay. Ağustos sonunda Karadeniz'e özgü rüzgarlar başlıyor. Şile'de denize girerken dikkatli olmak ve plaj görevlilerinin uyarılarına kulak vermek gerekir. Girdiğiniz denizin Karadeniz olduğunu unutmayın ve fazla açılmayın deriz. Şile'yi dünyaya tanıtan en önemli kültür varlığı "Şile Bezi". Pamuk ipliğinden yapılan ve el tezgahlarında dokunan Şile Bezi, Şile'ye özgü otantik bir değer. Şile Bezi'nden vücut terini emme özelliğinden dolayı bir çok kıyafetler üretilmekte.

Nasıl gidilir?

Şile, İstanbul'a 70 kilometre uzaklıkta. Ümraniye dışından Şile'ye bağlanan yeni ve geniş bir yol var. İstanbul'un Avrupa yakasından Fatih Köprüsü'nü geçerek yola çıkanlar, Ümraniye Şile çıkış bağlantı yolundan devamla, Ömerli istikametinde yeni Şile Yolu'ndan devam ederek Şile'ye 45 dakikada ulaşabilirler. Otobüs yolculuğunu seçerseniz, Üsküdar'dan Şile'ye Şile- Ağva-Üsküdar Turizm otobüsleri ile gidebilirsiniz

Ne yenir?

Şile'de balık restoranları ve yazlık çay bahçelerinden yamacın altındaki denizi seyretmek oldukça keyiflidir. Şile içinde özellikle liman çevresinde çok sayıda lokanta balık ağırlıklı çalışıyor. Mendirekte bulunan Şile Balıkçısı her zaman uygun fiyata taze balık bulabileceğiniz nefis manzaralı bir mekan. Şile-İstanbul arasında çok sayıda gözlemeciler, kır lokantaları ve et mangal alanları göreceksiniz. Bu alanlarda mola vermek de oldukça keyifli.

Nerede kalınır?
Özellikle haftasonları yazlık sahipleri ve günübirlikçilerin akınına uğruyor. İlçede bol sayıda pansiyon ve oteller mevcut. Ayrıca yörede çok sayıda kamp alanı da bulunuyor. Şile'de her zevke her keseye göre konaklama tesisi bulunuyor. Değirmen Otel: (0216) 711 50 48 - 711 51 48, Şile Resort Otel (0216) 711 36 27 - 28, Şile Klas Otel: (0216) 711 53 67 - 712 06 38, Fener Motel: 0216 711 28 24, Doğa Club: 0216 711 20 20.