Menopoz'da ne yaşanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2009 Güncelleme 15 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

3- Annem menopoza 38 yaşında girdi, ben 32 yaşındayım ve henüz çocuğum yok. Yapabileceğim bir şey var mı?
Büyük ihtimalle annenizin menopoz yaşı civarında sizin de menopoza girmenizi bekleyebiliriz. Ama menopozdan yıllar önce çocuk doğurganlık şansı ortadan kalkmaktadır. Yani kişiler adet görseler dahi menopoza girmeden önceki 5 ile 10 yıl arasında gebelik şansı ortadan kalkmaktadır. Dolayısıyla yaşınızdan dolayı acilen bize gelmenizi hormon testlerinizi yaptırmanızı ve gebelikle ilgili şansınızı öğrenmeniz lazım. Bu şans azalıyorsa da ve evliyseniz acilen çocuk sahibi olmanızı öneririm. Yok bu mümkün değilse de yumurtalığın dondurulup, saklanmasıyla ilgili bazı yeni teknolojilerden sizi bilgilendirmemiz gerekir. Tekrar ediyorum, bütün kızlar annelerinin menopoz yaşını sorsunlar, o yaştan yaklaşık 10 sene önce de bebeklerini kucaklarına almış olsunlar!

4- Menopoza girdim, geceleri uykum çok zorlaştı, ateşler basıyor. Ama hormon tedavisinin de kanser yaptığını duydum. Ne yapmalıyım?
Bu soru en sık duyduğum sorulardan biridir. Daha önceden de yazdığım gibi menopoz bir hastalık değil, yaşamın belli bir devridir. Ama bu devirde kişiyi çok rahatsız eden sıkıntılar ortaya çıkabilir, ateş basması, terleme gibi. Bu tarz sıkıntısı olanların hormon tedavisi almalarında biri sakınca yoksa tedaviye başlamalarını öneririm. Son çalışmalar biliyoruz ki verilecek hormon tedavileri özellikle ilk beş yıl içinde herhangi bir kanser artışına yol açmayacaktır. Dolayısıyla tedaviyi beş yıla kadar uzatmamız tıbbi açıdan mümkündür. Bu hormon tedavisi ateş basması, terinizi kesecek, ruhi olarak sizi daha iyi hissettirecek ve özellikle kemik erimesi gibi bazı hastalıkların oluşumunu geciktirecektir. Lütfen doktora gelerek gerekli tedavilerinizi yaptırınız ve bir sakınca yoksa tedavinize başlayınız. Bu şekilde sıkıntıyla yaşamayınız.

5- Annem 71 yaşında ve ciddi bir kemik erimesi var. Aynı şey bende de olur mu?
Kemik erimesi yani osteoporoz kalıtsal olabilir. Onun için sizin de bu konuda riskiniz var demektir. Kemik erimesini önlemenin en iyi yolu menopoza girdiğinizde kalsiyum tedavisine başlamanız ( hatta bu tedavinin 40 yaşından sonra başlamasını tavsiye ederim. ) Önerim, aynı zamanda kemik yoğunluğunu ölçen cihazlarımızla sizde kemik erimesinin başlayıp, başlamadığını anlayabiliriz ve ona göre de kemik üretici tedaviler de önerebiliriz. Yine özellikle vücudu hoplatan egzersizler örneğin koşma, ip atlama, ağırlık kaldırma veya step gibi hareketler kemik erimesini engelleyecektir. Bunları da yapmanızı öneririm. Kalsiyumdan zengin gıdalar (süt, yoğurt, peynir gibi) ileri yaşlarda kolesterolü yükseltip, damar sertliğine yol açacağı için çok tavsiye etmiyorum. Kalsiyum ihtiyacını sadece kalsiyum haplarından rahatlıkla ve emniyetle alabilirsiniz. Değerli okuyucularım, bu konu ve diğer konularla ilgili sorularınızı e-mail adresimize bekliyorum. Yarın kadınlar için önemli olan sıkıntılardan yumurtalık kistlerine değineceğim.