Varikoselin oluşma nedeni

Fazla ayakta durmak, kot pantolon, ısı değişimi testisleri etkiler. Bu da torbalar da varis oluşmasına neden olur.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2009 Güncelleme 07 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Varikosel nasıl oluşur? Tedavisi nedir? Hangi durumda ameliyat şarttır, ameliyat sonrası risk var mı? Varikosel, erkeklerde, torbalardaki (testislerdeki) toplardamarların genişleyip varisleşmesi sonucu içerisinde kan birikmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genelde 20 yaşından sonra ortaya çıkar. Kısırlık problemi çeken erkeklerin yarısında varikosel vardır. Sonradan kısır olan erkeklerde ise bu oran çok daha fazladır. Yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; varikosel kısırlığa yol açan ciddi bir hastalıktır. Varikosel, yüzde 90 oranında sol testiste görülür. Sağ testiste ya da her iki testiste görülme olasılığı düşüktür. Fakat bir tarafta ortaya çıkan varikosel, daha sonra diğer tarafı da etkilemektedir. Normalde testislerdeki (torbalardaki) toplardamarlarda, kanın geri akımını engelleyen kapakçıklar vardır. Bu kapaklar sayesinde kan geriye dönmeden tek bir yönde akar. Bu kapakçıklarda ortaya çıkan bir problem bu damarlardaki kanın geriye doğru basınç yapmasına yol açar ve kan birikmesi görülür. Bu birikme sonucu, damarlar genişler ve varis ortaya çıkar. Sol taraftaki toplardamarın, ana damara boşaldığı yer diktir. Bu yüzden kan, rahat boşalamaz. Sol testiste görülmesinin sebeplerinden biri de budur. Bu kan basıncı dolayısıyla testislerde ağrı görülür. Varikosel hastalığının tedavisi ameliyattır. Kısırlık problemi olanlara, yapılan tahlil sonucu sperm üretiminde bozukluk olanlara ve testisi küçülen kişilere uygulanır. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavi o kadar etkili olur. Varisli damarlar bağlanır ve testisin üzerindeki birikmiş damarlar çıkarılır. Ameliyattan sonra 3 ay içinde sperm üretimi düzelmeye başlar. 5-6 aylarda yapılan sperm tetkikleriyle hastalığın ne kadar düzeldiğine bakılır. Ameliyatın başarılı bir sonuç verme ihtimali yüzde 75'lerdedir. Hastaların yarısı ilk 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olabilmektedir. Varikoselden korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Testislerin hareketini kısıtlayan dar ve sert pantolonları tercih etmemekte fayda vardır. Kot pantolon testislerin ısısını bozabilir. Çünkü testislerin hem havalanmasını engeller; hem de yazın sıcak, kışın soğuk tutar.

Belsoğukluğu tedavisi

26 yaşında bir erkeğim, şüpheli bir ilişkiden sonra akıntım olmaya başladı. Doktor bel soğukluğuna yakalandığımı söyledi ve antibiyotik verdi. İlaçları bitirdim ama şikayetlerim geçmedi. Ne yapmam gerekir? Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan en önemli hastalıklardan biridir. Gerekli antibiyotik tedavisi düzenlenir. Birçok hastada hastalık dirençli olabilir, bu yüzden antibiyotikleri uzun kullanmak gerekebilir.

Önemli olan işlev
26 yaşında bir erkeğim. Üç yıllık evliyim. Penisim sertleştiğinde 11 cm. İlişkiye girerken hep sıkıntı çekiyorum. Ben penisimi nasıl büyütebilirim? Penis sertleşme halindeyken hem boyuna hem enine büyür. Ergenliğe ulaşmış bir erkeğin penisinin ortalama uzunluğu sertleşme halindeyken ortalama 10-18 cm boyunda olur. Bununla birlikte penisin büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Peniste veya cinsel ilişkide önemli olan, penisin boyu değil, işlevidir. Yani, sizin penisinizle yapabildikleriniz bunu da duygularınızla birleştirmeniz en önemli olanıdır. Ayrıca sizin penisiniz normal boyutlarda, ilişkiye girme ile ilgili başka bir sorun olabilir.

Penis boşaldıktan sonra küçülür!
Penisim boşaldıktan sonra çok küçülüyor. Bu durum normal mi? Bir de yumurtalıkların boyutları birbirinden farklı. Buna bağlı olabilir mi? Öncelikle şunu söylemek isterim. Sertleşmemiş haldeki penis boyunun hiçbir önemi yoktur. Ayrıca penis boyu kişiden kişiye değişiklik gösteren bir organdır. Her erkekte sertleşme bittikten sonra penis küçülür… Testisler birbiri ile her zaman aynı boyutta değildirler. Daha önce geçirilmiş bir iltihap, travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Kesin bir şey söyleyebilmek için üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Menide renk değişimi
27 yaşındayım. 3-4 aydır spermlerimde renk değişikliği olmaya başladı. Eskiden beyaz gibi idi, şimdi kahverengiye yakın bir renkte. Ayrıca cinsel ilişki sonrasında ağrım oluyor. Nereye başvurmalıyım? Bu tür şikayetler cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonrasında olabilir. Eğer kısa zaman önce korunmasız bir ilişkiye girdi iseniz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar genital organlara yerleşebilir. Bu nedenle bir an önce üroloji uzmanına görünüp incelemeleri yaptırmanız gerekir.

Bir erkek bir gecede 10 kez boşalabilir mi? Evet, boşalabilir. Ama gerek var mıdır diye sorarsan, cevabım hayır. Genellikle erken boşalanların sorunudur bu. Sayı saymasını bilmiyor olabilir. Bu saydığımız sebeplerin hepsinin de çözümü vardır. Bence arkadaşını bir hekime yönlendirerek ona yardım olursun.

Gebelik için 'tam ilişki' şart

Bakire bir bayanla birlikte oldum. Bekaretine dokunmadım ama ilişki sırasında üzerine boşaldım. Vajinal bölgesinden uzak olmaya çalıştım. Adeti 5 gün gecikmiş durumda. Hamile olma riski nedir? Direkt vajina içine boşalma olmayan durumlarda gebelik oluşma olasılığı oldukça düşüktür. Adet gecikmesi bir haftayı bulunca idrarda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.