Tiroid Nodülü anlaşılmaz!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Haziran 2009 Güncelleme 02 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* Tiroid Nodülü'ne yaklaşım nasıl olmalıdır?
Tiroid bezesindeki nodül her zaman dışarıdan gözle veya elle fark edilmeyebilir. Bu konuda toplumda ciddi bir yanlış anlama vardır: nodül'den bahsedildiğinde insanların ilk tepkisi 'Benim boğazımda şişlik yok, o nedenlebende nodül yoktur' şeklinde oluyor. Çok nadiren bazı hastalarda nodül büyükçe olur ve dışarıdan bir fındık, ceviz veya mandalina boyutunda gözle dahi görülebilir. Tiroid Nodülünün mevcut olup olmadığının ortaya çıkarılması muayene nodül mevcut olup olmadığını her zaman ortaya koymaz. Ancak, elle muayene, tiroid bezesi çevresinde lenf düğümlerinin değerlendirilmesi açısından çok önemli bir yöntemdir. Tiroid bezesinde nodül mevcut olup olmadığının en kesin kararı ultrasonografi ile verilir. Bu amaçla doğru cihaz, doğru teknik kullanılmalıdır. Tiroid bezesinde nodül olup olmadığı konusunda sintigrafi, ultrasonografi kadar etkin değildir. özellikle ılık (normoaktif) nodüllerde, nodül olup olmadığını gösterme açısından, tiroid sintigrafisi yeterli kesinliğe sahip değildir. Ancak, sıcak nodül ve soğuk nodül mevcudiyetini sintigrafi ile etkili şekilde ortaya koymak mümkündür. Sintigrafi nodülün fonksiyonunu değerlendirmek için etkili tek yöntemdir. Tiroid Nodülü'nün boyutu ve içeriğinin incelenmesi nodüllü guatr hastalığının tanı aşamasında, tiroiddeki nodülün boyutunun ve içeriğinin incelenmesi nodül hakkında sahip olunması gereken hayati ayrıntılardır. Bu amaçla en etkili yöntem doğru ve eksiksiz yapılmış tiroid ultrasonografi'sidir. Bu amaçla dopler ve sintigrafi kullanılmaz; elle muayene sadece tahmini bilgi verir. Ultrasonografide katı içerikli olarak rapor edilen nodüller hücreden zengin olduğundan kanser yönünden dikkatle incelenmeli.

* Nodülün boyutu önemli mi?
Eskiden sanıldığı ve hatta bazı hekimlerce hala kabul edildiğinin aksine, nodül boyutu kanser ile tam ve direk bir ilişkiye sahip değildir. Eskiden 2 cm'nin altındaki nodüllere önem verilmez, tedavi uygulanmazdı, çünkü "kanser riski yok" diye düşünülürdü. Acı tecrübeler ve bir çok bilimsel araştırma göstermiştir ki 1 cm'in altındaki küçük nodüllerde de kanser çıkma riski büyük nodüllerden daha az değildir. O nedenle "Nodül henüz küçük kanser olma ihtimali düşük, ileri teknikler kullanılmasına gerek yok" tarzı yaklaşımlar bilimsel değildir.

Tedavi yöntemine karar vermek!
Nodülün fonksiyonu seçilecek tedavi yöntemine karar verme ve kanser riskini tahmin etmede son derece önemlidir. Hatta tedavinin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğine dair hayati ipuçları bile vermektedir. Şu unutulmamalıdır ki, her nodülde kanser çıkma ihtimali vardır, ancak soğuk nodülde kanser ihtimali daha yüksektir. Nodülün fonksiyonu en kesin olarak sintigrafi ile değerlendirilir.