Çalışanlara müjdeli haber!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanların aynı işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını bildirdi.

Giriş Tarihi 03 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 12 Ocak 2015, 11:53
Çalışanlara müjdeli haber!

İÇİNDEKİLER

Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısında işçi-işveren kesimleriyle yaptıkları görüşmede, özelleştirilen kurumlarda çalışanların 2 tercihle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Tercihlerden ilkinin bulunduklarını kurumlarda çalışmaya devam ettiklerini, ikincisinin ise kamuya geçerek 4/C statüsünde çalışmaya başladıklarını belirten Bakan Çelik, şu bilgileri verdi:

"Bu konudaki süre 6 aydı. Yani çalışanlar 6 ay içerisinde karar vermek durumundaydılar. Bu sürenin, hem işveren hem de işçi kesimi tarafından yeterli bir süre olmadığı, kısa olduğu ifade edildi. Bu çerçevede, bu sürenin 2 yıla çıkarılması bize iletildi. Dün yaptığımız görüşmelerde, özelleşen kurumlarda işçinin tercihine sunulan 6 aylık süreyi, 2 yıla çıkarmak için gerekli düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması için Başbakanlığa göndermiş bulunuyoruz."

HÜKÜMET'İN TEKLİFİ


Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er artış planlandığına yer vermiş, Türk-İş ise bu orana tepki göstermişti.

NASIL BELİRLENİYOR?

İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç 2 yılda bir belirlenmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor. İşverenler, yanlarında çalışan işçilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödeyemiyor.