Bakan Çelik, taşeron işçilerle biraraya geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle taşeron işçilerle biraraya gelerek, sorunlarını dinledi.

Giriş Tarihi 01 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 01 Mayıs 2012, 16:20
Bakan Çelik, taşeron işçilerle biraraya geldi

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçiler ve işçilerin dernekleriyle Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde buluşan Çelik, taşeron işçilerin taleplerini daha önce bakanlıkta dinlediğini ve bu çerçevede bir yasa taslağı çalışması yaptıklarını belirtti.

Taşeron işçi temsilcilerine taslakla ilgili bilgi verdiklerini ifade eden Çelik, taslağı yakın zamanda tasarı haline getirmek istediklerini söyledi.

Çelik'e sorunlarını aktaran işçiler, düşük maaş, sosyal haklar, izin kullanamamak ve çalıştıkları firmaların değişmesi sonucu 1 yılı dolduramamak ve kıdem tazminatına hak kazanamamaktan şikayet etti.

Bir temizlik işçisi de düşük ücret nedeniyle birçok hayalini gerçekleştiremediğini dile getirerek, ''Evlenmek ve çocuk sahibi olmak bizim için hayal'' dedi.

Kamu Şirket Personelleri Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışanlar kadar ücret dahi istemediklerini, şartlarının biraz daha iyileştirilmesini talep etti.

Aydın, taşeron çalışanların durumunun ''memurların iki dudağının arasında'' olduğunu da ifade ederek, ''Yakınını işe almak isteyen bir memurun düzenlediği tutanakla işimizden olabiliyoruz'' diye konuştu.

Çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan Aydın, böyle bir günde Faruk Çelik ile biraraya gelmekten onur duyduklarını söyledi.

-''İşçiler bir ay da çalışsa hakları fon hesabına yatırılacak''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, işçilerin dile getirdiği kıdem tazminatının, mevzuata göre 12 ay çalışmayla elde edilen bir hak olduğunu, ancak 11 ay çalışan bir taşeron işçinin bu hakka sahip olamadığını söyledi.

''11 ay çalışanların hakkı ne olacak?'' diyen Çelik, kıdem tazminatı fonu hesabıyla bir işçinin 1 ay da çalışsa, buradan elde ettiği hakkın fon hesabına yatırılacağını kaydetti.

Türkiye'de 11,5 milyon işçinin çalıştığını anlatan Çelik, ''2011'de 12,5 milyon kişi iş değiştirmiş. Çalışanların ancak yüzde 10'u kıdem tazminatından yararlanabiliyor'' dedi.