Ramazan'dan sonra mideye ani yüklenme hasta ediyor

Oruç sebebiyle yavaşlayan metabolizmaya Ramazan'dan sonra birden yüklenme, ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Orucun ardından sağlığını koruyup herhangi bir rahatsızlık çekmek istemeyenlerin, bayramda beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor.

Giriş Tarihi 05 Ağustos 2013, 00:00 Güncelleme 05 Ağustos 2013, 17:02
Ramazan’dan sonra mideye ani yüklenme hasta ediyor

İÇİNDEKİLER

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Ramazan'dan sonra mideye birden yüklenilmemesi uyarısında bulundu. Bayram ziyaretlerinde "hayır" denilemeyen tatlı ve yağlı yiyeceklerin kilo olarak geri döndüğünü vurgulayan Tay, obezite ve kilo problemlerinin temelinde düzensiz ve aşırı beslenmenin yattığını söyledi.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir etken olduğunu belirten Dr. Tay, Ramazan ayında dinlendirilen metabolizmaya birden yüklenmenin, sağlık açısından riskli durumlar oluşturabileceğini belirtti. Bayramda yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı yemenin sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını aktaran Tay, "Oruç bitti, şimdi yeme zamanı." diyerek aşırı miktarda yemenin, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları yaptığını ifade etti: Tay, "Aşırı yemek yemeyin, fazla tatlı tüketmeyin ve mutlaka fiziksel aktiviteye önem verin." dedi.

Ramazan ayından sonra sağlık ve kilo problemi yaşamamak için vücudun ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri karşılayacak gıdaların yenmesini tavsiye eden Halk Sağlığı Müdürü Tay, "Hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5–2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini arttırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri, ramazandan sonra gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinler tercih edilmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, 'yaşam stili aktiviteleri' olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işiyle uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek, düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir." diye konuştu.