Cüzdanlı erkekler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2014 Güncelleme 05 Aralık 2014, 00:41

İÇİNDEKİLER

Eskilerde 'cüzzam' diye bir hastalık varmış Allah esirgesin ama tövbe estağfurullah burnun düşüyor yüzün eriyor gibi çok tehlikeli bulaşıcı bir hastalıkmış.
Bir kitapta okurken ya da bir filmde seyrederken cüzzamlı dediklerinde hep aklıma cüzdanlı gelirdi.
Tabii çocukken. Nereden benzetme yaptım bilmiyorum ama şimdiki birçok kadın arkadaşımıza cüzdanlı erkekler hastalığı bulaşmaya başladı. Bu tür kadın arkadaşlarımızda birçok erkeği parasal ve manen eritmeye başlamışlar.
Bence bir erkeğin cüzdanına bakıp yargılamak yalnış.
Cüzdan erkeğin statüsünü, kişisel özeliklerini ve ruh halini yansıtır. İçinde para ve kredi kartı taşımak için kullanmaz. Paradan çok değerli şeyler gizlidir. Paradan, kredi kartından öte o erkeğin gizli dünyasının bir parçasıdır.
Birçok erkek cüzdanında para taşımaz. Neden? Çünkü parayı cüzdandan çıkartmak için üşenirler. Para daha kolay bir cepte olabilir. Çok katlı ve kalınsa sağ kalça lobunda küp boşluk yaratmıştır, üstüne oturunca cüzdan da yuvasına porfff diye, yavaş yavaş, hava vere vere oturur, bir nevi otobüs şoförü havası yaratır dolayısıyla hissedilmez.
Aslında cüzdanı kabarık deyimi bu devirde geçmez arkadaşlar. Her cüzdanı kabarık erkeğin parası var anlamına gelmez. Genelde cüzdanda tutulan şeyler aşağıda:
Yakın arkadaş çevresinin ve aile üyelerinin fotografları
Sağdan soldan aldığı ne işe yarayacağı meçhul kartvizitler
Nüfus cüzdanı veya ehliyet varsa ehliyet. (ehliyet varsa nüfus cüzdanı evde bırakılır. çalınmaya karşı önlem)
Eğer liseliyse tek dal sigara (valla bak)
İş yeri sahibi olan bir arkadaşı için biriktirdiği fişler
Kredi ve banka kartları.
Eğer unuttuğum şeyler varsa burdan kendilerinden özür diliyorum.

***

ZEHİR

Ferit ölüm döşeğindedir.
Karısı Cavidan da bu son anlarında onun yanındadır ve çok üzgündür.
Kocasının elini tutar ve gözlerinden yaşlar boşanır. Ferit son gücüyle fısıldar: "Cavidan!" Cavidan yaşlı gözlerle; "sus sevgilim!" der. Ferit; "Cavidan sana itiraf etmem gereken bir şey var" der. Cavidan; "Kendini yorma sevgilim. İtiraf edecek hiçbir şey yok!"der.
Ferit ısrarla; "Hayır var! Huzur içinde ölmek istiyorum" der. Cavidan susar ve dinler. Ferit devam eder; "Kız kardeşinle yattım.
En iyi arkadaşın ve annenle de yattım" der. Cavidan sükuneti bozmadan ve kocasının elini bırakmadan cevaplar; "Biliyorum sevgilim.
Seni o yüzden zehirledim zaten."

***

ASKER

Komutan içkiyi yasakladı ve duvara "Alkol öldürür" diye yazdırdı. Ertesi sabah, bu yazının altına bir cümle eklenmişti: "Asker ölümden korkmaz".

***

ALKIŞLIYORUM

Karısına, yabancı uyruklu bir kadınla evde yakalanan komşum hala kadının yaşam koçu olduğu konusunda ısrarcı. 50'li yaşlardaki komşumun ise olaya yaklaşımı bambaşka: "Koç mu? Kadın bildiğimiz at ayol!"