Çakma kurban olayım

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2014 Güncelleme 18 Ağustos 2014, 00:30
Çakma kurban olayım

İÇİNDEKİLER

Genellikle piyasada imitasyon veya replika markalar diye bilinen, herhangi bir isim benzerliğinden dolayı hukuksal tazminata çarptırılmamak veya kolayca yakalanmamak için orjinal marka isimlerinin bir harflerini ve amblemlerinin bir kısmını değiştiren , genellikle yapımcısı ve sahipleri bilinmeyen taklidini yaptığı markanın bir veya bir kaç ürününü replika olarak üreten, özellikle tekstil ve elektronik konusunda uzmanlaşmış, "görüntü var ses yok" mottosunu kendilerine amaç edinmiş markalara halk arasında verilen isim.
Bunların en kralı çinlilerin müthiş ötesi yaratıcığının ürünü olan Sqny'dir. Büyük harfle yazılınca Sony'den farkı kalmıyor malum da, ey latin alfabesi özürlü çinli, SQNY harfleri yanyana gelince nasıl bir okunuş mümkün olabilir hiç düşünmedin mi?
Bunların en muzdaripleri ayakkabı markaları. Mesela Adidas bir ayakkabının çeşitli varyasyonlarını görmüştüm. Abidas, Adidaş, Adios, Adidaras, Addidas, Adldas gibi.
Bir başka spor markası üreticisi Nike'nin ise Adidas'ı aratmayacak varyasyonları vardır. Ya her şeyi anlarım da Nike'ı, Mike yapan zihniyeti affetmiyorum. Logoda aynı. üstte nal gibi ''Mike'' yazıyor. Örnek: Mike, Nice, Nibe, nkie ve nixe bunlardan birkaçı. Puma markasının da ilginç çakmaları mevcuttur, Puna, Tuna, Puba, Kuma, Buna vb.. Telekominkasyon da bunlardan fazlasıyla nasibini almıştır. Bunun en iyi örneklerini Nokia marka telefonlar da görebilirdik; Nkoia, nakoi, gibi. Mesela en güldüklerimden biri Samsung firmasının çakması Samsing. Fakat en bombası Ayfon'dur heralde.
Peki ticari zekaya size bir örnek veriyim mi. Belki çoğunuz biliyorsunuzdur ama bilmeyenler için ilginç gelecektir. Bir Japon markası gibi görünen Yumatu bir Türk markasıdır. Yusuf, Mahmut, Tuncer isminin kısaltılmışıdır. Bence çok zeki bir hareket olmuş.
Ama biri var ki işte benim en favorim.
Dünya devi Pieere Cardin'in çakması ise olay zekilikte. Ne mi tabi ki Pierre Mardin. Araştırın mutlaka Real Mardin diye bir spor takımı da çıkabilir karşımıza.

MERDİVEN

Adam evinin merdivenlerinden çıkarken düşüp, bacağını dört yerinden kırmıştı. Hemen hastaneye kaldırılmış, doktor bacağı boydan boya alçıya almış ve:
- "Beyefendi bundan sonra daha dikkatli olun, en azından alçınız çıkana kadar merdivenlerden inmek çıkmak yok", demişti. Üç ay sonra kırıklar kaynamış, alçı çıkarılmıştı. Adam bu arada doktora:
- "Doktor bey artık merdivenlerden inip çıkabilir miyim?" diye sormuş, doktor da:
- "Tabii, ancak yine de bir süre daha dikkatli olmalısınız", demişti. Adam doktorun bu cevabı üzerine sevinçle bağırmış:
- "Oh be şükürler olsun, üç aydır eve su borusundan tırmanarak girip çıkmaktan anam ağlamıştı."

CENAZE TÖRENİ

Yaşlı adam vefat eder.
Cenaze töreninde hoca konuşmaya başlar. Merhumun ne kadar dürüst, ne kadar mert, iyi bir aile reisi, mükemmel bir eş ve harika bir baba olduğunu söyler.
Bu övme işi devam ederken gözü yaşlı dul eş çocuğuna döner ve der ki: "Oğlum, bir gidip bak bakalım, oradaki babanız mı?".

ALKIŞLI YORUM

4 yaşındaki kuzenimi aşı olmak için hastaneye kalabalık bir şekilde götürüyoruz.
Hastane önünde kim girsin, kim çıksın seçimi yapıyoruz. "Anne sen gel, abla sen X'le dışarıda kal, Z, sen içeri gel de belki yardımın olur..." şeklinde görev dağılımı yaparken olayı çözemeyen meraklı minik soruyor: "Ben de geleyim mi?"