Vücuda derman B vitamini

Yaşam fonksiyonlarını düzenleyen vitaminler, dopdolu bir fırsat sunuyor. B3, B5, B6 vitaminlerinin eksikliği depresyona, cilt problemlerine ve solunum hastalıklarına zemin hazırlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Vücuda derman B vitamini

İÇİNDEKİLER

Mevsimsel geçişlerde belirli rahatsızlıklar kısa süreli de olsa görülebiliyor. Bu durum geçerli olduğu sürede hayatı kısıtlayabiliyor. Çoğu zaman alerjik olan hastalıklar vitaminlerin azalmasıyla ortaya çıkıyor. Yaşamsal faaliyetlerin devamı için de gerekli olan vitaminlerin eksikliğinde ciddi hastalıklar kronikleşebiliyor. İşte B grubu vitaminlerinden B3, B5 ve B6 vitaminlerinin eksikliğinde görülen hastalıklar ve besin kaynakları: Kan dolaşımını düzenliyor. Sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı oluyor. Beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarının denetlemesinden dolayı şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynuyor. Cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati önemi bulunuyor.

Hangi besinlerde bulunur?
Sığır eti, brokoli, karnabahar, havuç, peynir, mısır unu, yumurta, balık, süt, patates ve domateste bulunuyor.

Eksikliği nelere yol açar?
Eksikliğinde sinir sisteminde fonksiyon hasarı, mide bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonlarına neden olan bir hastalık oluşuyor.

B5 VİTAMİNİ
Vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide bağırsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı oluyor. Kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimini sağlıyor. Normal büyüme ve gelişmeyi destekliyor. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı oluyor. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, enerji metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres vitamini olarak da tanımlanıyor. Ayrıca, yara iyileşmesi, stress, depresyon, alerji, karaciğer sirozu, kabızlık, yorgunluk, mide ülserleri, osteoartrit, romatoid artrite de iyi geliyor.

Hangi besinlerde bulunur?
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patates, mısır, kuru yemişler de bolca bulunuyor.

Eksikliği nelere yol açar?
Eksikliğinde sinir harabiyetleri, solunum problemleri, cilt problemleri, artrit, alerji, doğumsal bozukluklar, zihinsel yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, kas spazmları, kramplar görülüyor.

B6 VİTAMİNİ

Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri ve enzimlerin oluşumunu sağlıyor. İştah, ağrıya karşı duyarlılığımızı, uyku düzenimizi, ruh durumumuzu düzenliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyor.

Hangi besinlerde bulunur?
Muz, tavuk eti, patates, tüm sebze ve meyvelerde ve balık, kepekli ekmek, kuruyemişte bulunuyor.

Eksikliği nelere yol açar? Deri, sindirim ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Dudak ve dil çatlaması, egzama görülüyor. depresyon, anemi böbrek taşları, uyuşukluk, sık hastalanma görülebiliyor.

YARIN: B7 B11 B12 VİTAMİNLERİ